Bakterie omvärderad
Den tyfusliknande bakterien Rickettsia helvetica, som påträffats i svenska fästingar, har för första gången visats kunna orsaka hjärnhinneinflammation hos människor.
- En del forskare har hävdat att Rickettsia helvetica förmodligen är helt harmlös, men vi är nu först i världen att kunna visa att den över stora delar av jorden spridda bakterien kan orsaka hjärnhinneinflammation, säger överläkare Kenneth Nilsson vid Akademiska sjukhuset och Falu lasarett.
I rapporten redovisar forskarna i detalj ett fall av hjärnhinneinflammation hos en medelålders kvinna, som efter tre veckors tilltagande besvär med huvudvärk och feber sökt sjukhusvård.
I de prover som togs hittades inga spår av borreliabakterier, TBE-virus, herpesvirus, så kallade enterovirus eller något annat smittämne som är känt för att kunna orsaka hjärnhinneinflammation.
När läkarna ändå prövade att ge kvinnan ett antibiotikum, doxycyclin, sjönk febern efter ett par dagar varpå hon långsamt tillfrisknade.
Men vad som orsakat hjärnhinneinflammationen förblev en gåta - ända tills dess att Kenneth Nilsson och hans forskarkollegor Karin Elfving och Carl Påhlson beslutade att tina upp och på nytt analysera de frysta patientproverna.
- Vi visste att flera andra rickettsiaarter, som dock inte finns i Sverige, kan orsaka hjärnhinneinflammation. Det väckte idén att testa om deras släkting Rickettsia helvetica kunde ligga bakom en del oförklarade fall av hjärnhinneinflammation, säger Kenneth Nilsson.
Idén visade sig vara en snilleblixt. I ett tinat ryggvätskeprov från kvinnan hittade forskarna arvsmassa, dna, som är typiskt för Rickettsia helvetica-bakterier och som inte finns i några andra bakteriearter.
- Dessutom lyckades vi få bakterierna att föröka sig i odlade celler i laboratoriet. Ryggvätskan står i direkt förbindelse med hjärnan och är normalt helt steril. Att vi kunde odla fram rickettsiabakterier från den är därför ett direkt bevis för att dessa bakterier orsakade kvinnans hjärnhinneinflammation, säger Kenneth Nilsson.
Ett enda känt fall av hjärnhinneinflammation orsakad av Rickettsia helvetica kan tyckas vara något av en medicinsk kuriositet. Men det håller Kenneth Nilsson inte med om.
I en nystartad studie som stöds av Regionala forskningsrådet i Uppsala- och Örebroregionen ska forskarna undersöka om det finns Rickettsia helvetica-bakterier i bevarade prover från mer än 500 patienter som vårdats för hjärnhinneinflammation vid Akademiska sjukhuset, flera länslasarett i regio nen samt Universitetssjukhuset i Linköping.
- För 30 år sedan visste ingen att borreliabakterier kan orsaka hjärnhinneinflammation, helt enkelt därför att ingen undersökt om så var fallet. När vi nu systematiskt börjar leta efter Rickettsia helvetica-bakterier skulle det inte förvåna mig om också de visar sig vara en ganska vanlig orsak till hjärnhinneinflammation, säger Kenneth Nilsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!