Bakvänd hjälp till arbetslösa
Arbetsmarknadspolitiska åtgärder leder till att arbetslösa snabbare får jobb i en lågkonjunktur - men bara om de inte deltar i åtgärderna. Annars är effekten den motsatta.
Rapporten visar att arbetslösa som upplever att sannolikheten är hög att anvisas till en arbetsmarknadspolitisk åtgärd har tre procents lägre löneanspråk och använder fler sökkanaler än jämförbara arbetslösa som uppfattar sannolikheten som låg.
De som riskerar att hamna i ett av arbetsförmedlingens åtgärdsprogram blir alltså duktigare att söka jobb, och får därför också jobb snabbare än dem som inte riskeras att dras in i en åtgärd. Längst tid att hitta jobb tar det för dem som faktiskt deltar i en åtgärd.
- Det kan tyckas cyniskt, men faktum är att det finns flera studier som visar samma sak. Arbetsmarknadspolitiska åtgärder gör att personer som inte deltar i dem i genomsnitt kommer snabbare in på arbetsmarknaden. För dem som deltar i åtgärderna är effekten den motsatta, det tar längre tid för dem att hitta ett jobb, särskilt i en lågkonjunktur, säger Per Johansson, professor i nationalekonomi vid Uppsala universitet och verksam vid, IFAU.
UNT: Arbetslösa är alltså mer rädda för arbetsmarknadspolitiska åtgärder än de är för själva arbetslösheten?
- Ja, så ser det ut i genomsnitt.
Innebär det att man borde göra åtgärderna sämre?
- Ja, om man vill få ut arbetslösa i arbete snabbt. Det förefaller som att ju sämre och mer meningslösa de arbetsmarknadspolitiska åtgärderna är, desto större blir rädslan för dem och därmed ökar den positiva effekten och fler får jobb, säger Per Johansson.
Om syftet med arbetsmarknadspolitiska åtgärder är att ordna jobb snabbt åt fler borde alltså åtgärderna göras mer meningslösa och frustrerande för deltagarna.
- Däremot finns det negativa effekter av ett sådant system - risken är att man tar ett jobb som man inte passar för och därmed minskar den totala effektiviteten. Vi vill ju gärna ha bra matchningar mellan arbetssökande och arbete för en så god effektivitet som möjligt.
Studien är genomförd på tyska data och omfattar alla sorters aktiva åtgärder, bland annat söka jobbkurser, arbetsmarknadsutbildning och olika praktikåtgärder.
IFAU konstaterar att arbetsmarknadspolitiska åtgärder kan uppfattas som möjligheter eller som "hot" - och att den genomförde studien visar att den genomsnittsarbetslöse snarare ser åtgärden som ett hot.
Rapporten är enligt IFAU unik eftersom den undersöker effekten för personer som inte deltar i de arbetsmarknadspolitiska åtgärderna, i stället för dem som deltar vilket är brukligt i utvärderingar av arbetsmarknadspolitik.
Rapporten är baserad på datamaterial bestående av en enkät gjord med ett nioprocentigt stickprov om 8 000 individer i åldern 16-54 år som blev arbetslösa i Tyskland under juni 2007-maj 2008.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!