Bara en av tio oroar sig för smitta

Sju av tio svenskar tänker vaccinera sig mot den nya influensan. Men det är bara en av tio som oroar sig för att bli smittad. Det visar två färska attitydundersökningar.

Uppsala2009-08-27 16:58
För att en massvaccinering ska ha ordentlig effekt krävs det att åtminstone sju av tio svenskar vaccinerar sig. Enligt en undersökning som presenterades av Socialstyrelsen under torsdagen, ser målet ut att nås. Resultat visar att 72 procent tänker vaccinera sig.
- Jättebra. Ska vi få en bra täckning måste 70-75 procent vaccinera sig. För att en smitta ska sprida sig krävs förutom ett smittsamt virus en mottaglig befolkning, säger Johan Hedlund, smittskyddssjuksköterska vid landstinget i Uppsala om resultatet.

Anders Tegnell, avdelningschef på Socialstyrelsen, är inte lika nöjd.
- Det är visserligen glädjande att så många som 72 procent säger att de tänker vaccinera sig. Men vi vill att alla som kan ska göra det. Genom att vaccinera sig kan man inte bara skydda sig själv - man hjälper också till att skydda andra från att bli sjuka.

Trots att så pass många vill vaccinera sig, verkar oron för influensan inte vara särskilt stor. Bara åtta procent av de drygt 2 000 tillfrågade känner sig oroliga för att smittas.
En Sifoundersökning som Ekot och Sveriges Radio gjort stöder resultatet. I undersökningen har 1 000 svenskar från 15 år och uppåt intervjuats. Även där svarar sju av tio att de tänker vaccinera sig.

Influensan har hittills drabbat unga personer värst. De fyra allvarligt sjuka svenskarna som vårdas med konstgjorda lungor på Karolinska universitetssjukhuset och ett sjukhus i Danmark är alla unga. Ingen av dem tillhör heller någon riskgrupp. Men viljan att vaccinera sig är ändå minst i den hårdast drabbade gruppen. Sex av tio av de tillfrågade som är mellan 25 och 34 år tänker vaccinera sig.

Bland dem som är tveksamma till att vaccinera sig är argumenten bland annat att man tycker att smittorisken är så liten, inte har råd, att smittan inte verkar så farlig, att man inte litar på vaccinet eller är spruträdd. Ett annat vanligt argument är att man anser att det kan vara nyttigt för kroppen att bli smittad. Man tror helt enkelt att kroppen inte utvecklar något skydd mot framtida influensasjukdomar om man vaccinerar sig. Men det är fel, enligt smittskydds sjuksköterska Johan Hedlund.
- Vaccin lurar kroppen att bygga upp immunförsvaret på samma sätt som det skulle göra om man smittades - men man slipper bli sjuk. Däremot är skyddet inte livslångt och man kan tappa immuniteten lite snabbare än de som haft influensan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om