Bara en skola har jämn könsfördelning

Uppsalas kommunala gymnasieskolor är kraftigt könssegregerade. Flera har nästan karaktären av pojk- och flickskolor. Mycket styrs av att eleverna gör traditionella yrkesval, något som kommunen nu hoppas kunna ändra.

Uppsala2009-05-15 07:03
På Jällaskolan och Fyrisskolan är den könsmässiga obalansen störst. Jälla har 75 procent flickor. GUC och Ekebygymnasiet har också en kraftig tjejdominans. Fyrisskolan har mest pojkar - 69 procent.
- Men det har varit värre. Vi har haft nära 80 procent tidigare. Det beror på att vi har el- och teknikprogram som är pojkdominerade. Men så här ser det ut på de flesta gymnasieskolor i hela landet. Vi har jobbat stenhårt för att få en bättre könsfördelning, säger rektor Christer Rosell.

Skolan har arrangerat teknikkurser för flickor sommartid. Tjejerna kom till kursen men det ledde inte till att fler sökte sig till teknikutbildningarna. Just nu är bara 13 av 154 elever på teknikprogrammet flickor.
- Det finns inget i själva teknikprogrammet som utesluter flickor och det är inte särskilt grabbigt. Könsfördelningen beror väl främst på att många pojkar sysslar mer med teknik under sin uppväxt. Tjejer rider kanske mer.

Hur ska ni komma till rätta med problemet?
- Det vet jag inte. Men jag önskar jag hade lösningen, säger Christer Rosell.

Fyris får dock mer tjejer i höst när Linnéskolan läggs ned. Då flyttar frisör- och stylistutbildningarna dit. Elprogrammet flyttar till Ekebyskolan som har stor dominans av flickor. Det löser dock inte grundfrågan; att pojkar och flickor gör traditionella yrkesval.

Mohamad Hassan (FP) ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden anser att det delvis är kommunens ansvar att hitta en lösning.
- Beslutet att flytta elprogrammet till Ekebyskolan frisör och stajlist till Fyrisskolan var för att utjämna de könsmässiga skillnaderna. Men att göra så på alla skolor skulle starta en oerhörd flyttkarusell. Jag tror att vi, yrkesvägledarna och branscherna måste samarbeta för att informera ungdomar minska de traditionella valen, säger han.

Det tror också Jällaskolans rektor Hans Johansson. För arton år sedan dominerades Jälla av pojkar. När det treåriga gymnasiet infördes fick skolan utbildningar som djurvård och hästhållning och det lockade flickorna.
- Nu har de tagit över. Vi försöker hålla elevantalet uppe oavsett om det är pojkar eller flickor. Vi försöker också skapa en bättre mix, men jag tycker också att branscherna borde ta ett större ansvar för yrkesvalen. Näringarna växer och skapar allt fler jobb, säger han.

Uppsala kommun ligger dock i startgroparna för att starta ett brett jämställdhetsprojekt inom skolan. Totalt 1,6 miljoner kronor har kommunen sökt från Skolverket för en serie föreläsningar som ska lägga grunden för ett nätverk för jämställdhetsfrågor.
- Skolor i hela landet ska få möjlighet att utveckla olika projekt för att bryta traditionella yrkesval. Men också för att stödja elever som valt program med övervikt av det motsatta könet så att de inte hoppar av utbildningen, säger Pia-Lotta Sahlström projektledare vid Skolverket.

Hon hoppas att projekten ska hitta nya metoder.
- Det finns nog lösningar. Vi hoppas få fram dem så att de kan inspirera andra grund- och gymnasieskolor.

Bara en skola i Uppsala har nästan helt jämn könsfördelning; Rosendal. Naturvetenskapliga programmet som lockar pojkar vägs upp av samhällsvetarprogrammet som domineras av flickor.
- Tanken redan när vi startade för 4-5 år sedan var att vi skulle ha en bra mix på skolan, säger rektor Olle Bergh.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om