Bara ett fåtal döda fiskar kvar

Uppsala kommun avstår från att rensa upp bland döda fiskar i Hosjön, Knutby. Endast ett fåtal döda fiskar hittades vid en inspektion på måndagen.

Fiskdöd. Död fisk under isen i Hosjön vid Knutby. 
Isen lägger sig som ett lock över sjön och syret försvinner.

Fiskdöd. Död fisk under isen i Hosjön vid Knutby. Isen lägger sig som ett lock över sjön och syret försvinner.

Foto: Rolf Hamilton

Uppsala2010-04-23 10:44

UNT berättade i mitten av mars om mängden döda fiskar som hittats vid isvakar i Hosjön. En film som en Knutbybo lade ut på Youtube väckte stor uppmärksamhet hos allmänheten och kommunen planerade för ett omfattande saneringsjobb när isen släppte i helgen.
Men måndagens inspektion vid Hosjöns badplats, på västra sidan, visade inga spår av massdöden.
- Det låg två-tre döda fiskar vid bryggan. Men den fisk som låg där i vintras fanns inte kvar, säger Anders Olander från teknik och service.
Någon inspektion på andra platser vid sjön gjordes inte. Enligt Anders Olander är det bara badplatsen som hör till kommunens ansvar.

Det var fullt av döda fiskar vid stranden för en månad sedan. Länsfiskekonsulenten Ronnie Hermansson som besökte sjön i mitten av mars konstaterar att naturen haft sin gång:
- Antingen har fiskarna sjunkit till botten eller så har de blivit uppätna av rävar, katter, kråkor, måsar och fiskar.
Hannes Vidmark, chef för avdelningen miljö- och hälsoskyddstillsyn, säger att man inte kommer att vidta några fler åtgärder för tillfället. Miljökontoret agerar bara ifall det inkommer en anmälan, säger han. Eventuella åtgärder kan krävas om till exempel döda fiskar på sjöbottnen orsakar höga halter av bakterier till sommaren.
- Genom att det är en allmän badplats är kommunen skyldig att ta badvattenprover och dessa följer vi upp.

Den stora mängden döda fiskar har förklarats med att sjön är grund, har mycket växtlighet och får syrebrist när det blir islock på vintern. Hosjön var en av länets många sjöar som sänktes, från 1800-talet och framåt, för att komma åt odlingsbar mark.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om