Barn kan missa ersättning
Alla barn i Uppsala län som under de senaste två åren blivit vittnen till våld i hemmet har sedan mitten av november har kunnat ansöka om brottsskadeersättning. Trots det har inte ett enda barn begärt ersättning. Mycket ansvar ligger på barnen själva.
- Det är förvånande, men jag tycker inte att det är alarmerande än. Men ser det likadant ut i sommar är det inte bra, säger Magnus Lindgren, chef vid Uppsalapolisens brottsofferenhet.
Magnus Lindgren tror att det handlar om en startsträcka innan lagändringen får effekt.
- Jag tycker nog ändå att vi har varit bra med att se till att våra poliser har fått kunskapen om det här och kan informera dem som berörs. Nu har vi även tryckt upp nya broschyrer där vi poängterar att även barnen kan ha rätt till ersättning, säger han.
Samtidigt medger Magnus Lindgren att inget har gjorts från polisens sida för att nå de barn som kan söka retroaktivt.
- Men brottsoffermyndigheten försöker ju att informera om det här, säger han.
Men så mycket mer än att informera kan varken polisen eller någon annan myndighet göra för de barn som blivit vittnen till våld i hemmet. Elin Jägervall, som jobbar med ungdomsfrågor vid Brottsofferjourernas riksförbund, ser flera problem med att ansvaret i stället hamnar hos den drabbade.
- Det är bra att den här lagändringen har kommit till, men det många finns olika delar som gör att det inte fungerar och det ser vi ju nu när det är så få som söker, säger hon.
En vanlig situation vid våld i hemmet är att pappan i familjen har misshandlat mamman.
- Då blir det hon som får den här informationen om barnens rättigheter. Men hon befinner sig ju själv i en besvärlig situation och kanske inte orkar ta tag i det, säger Elin Jägervall.
Ett annat problem är att det, om båda föräldrarna har vårdnad om barnet, krävs att båda skriver under ansökan om ersättning.
- Och i det läget krävs ju att den som har misshandlat erkänner, och dit är det ofta ett ganska stort steg, säger Elin Jägervall.
Inte heller den misshandlade förälderns målsägarbiträde i rätten har några möjligheter att driva barnens frågor. Uppsalaadvokaten Anna Ling jobbar bland annat med att biträda kvinnor vars män står åtalade för grov kvinnofridskränkning.
- Så länge barnet inte själv är upptaget som målsägare har jag lika liten rätt som någon annan att gå in och agera för barnets räkning. Men det jag kan göra är att informera mamman om att möjligheten finns att söka ersättning för barnet, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!