Cecilia Forss har begärt att frågan ska utredas inför kommande budgetbeslut.
UNT har i veckan berättat om privata förskolan Lilla Academia som beslutat att ett av barnen inte får äta lunch på förskolan. Bakgrunden är kommunens så kallade 15-timmarsregel, att barn till arbetslösa och sjukskrivna har rätt till maximalt 15 timmar i förskolan per vecka. Förskolan har beslutat att pojken ska vara på plats mellan åtta och elva. Beslutet motiveras med att förskolan har pedagogisk verksamhet mellan nio och elva och att det därför passar förskolan bäst att barnet går hem före lunch.
Kommunalrådet Cecilia Forss har ställt sig oförstående till förskolans agerande. Från oppositionspartierna i Uppsala kommun tycker man också att Lilla Academia borde kunna lösa situationen. Vänsterpartiet och Socialdemokraterna gick i valet fram med förslag på längre vistelsetid på dagis; Arbetslösa ska ha rätt till att ha barnet minst 20 timmar i veckan på dagis, tycker partierna. Socialdemokraterna vill på längre sikt öka med ytterligare fem timmar i veckan.
– Spontant tycker jag att Lilla Academia borde skämmas. Jag kan förstå om fler barn i samma situation skulle störa verksamheten, men när det bara är ett barn borde man kunna lösa situationen, säger Jeanette Escanilla (V) som sitter i barn- och ungdomsnämnden.
Ärendet har varit uppe på barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott.
– Vi har sagt att barn inte får behandlas på det här sättet. Barn ska behandlas lika och lunchen är ju också ett pedagogiskt verktyg. Alliansen borde utöka tiden till 20 timmar, som man utlovade före valet.
Inför valet lovade alliansen att vistelsetiden ska utökas till minst 20 timmar i veckan, före mandatperiodens slut. Men Cecilia Forss säger nu att det kan ske en utökning av vistelsetiden redan nästa år, till en kostnad av cirka tolv miljoner kronor.
– Barn- och utbildningsnämnden ska ta beslut om penningfördelningen 2011. Inför beslutet håller tjänstemän på och tittar på möjligheterna att förlänga vistelsetiderna.
Hur många timmars utökning handlar det om?
– Det vågar jag inte säga, bara att vi börjar med utökningen tidigare än vad vi hade tänkt oss.
Bengt Sandblad (S) som också sitter i barn- och ungdomsnämnden, tycker även att uppdraget till förskolorna borde förtydligas.
– Förskolor ska hitta bra lösningar i samförstånd med föräldrarna. Att sätta upp stelbenta regler på det här sättet är inte bra.