"Barnen blir inte mätta"

Både föräldrar och personal på Myrgångens förskola i Nåntuna tycker att barnen får för lite mat. Tappar ett barn en av sina tre köttbullar på golvet får barnet ingen ny. Maten räcker inte.

Paulina Syrén med dottern Polly

Paulina Syrén med dottern Polly

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2013-10-30 11:06

Paulina Syrén har sin femåriga dotter Polly Syrén på förskolan Myrgången. Sedan augusti har hon märkt att dottern är mer hungrig än hon var tidigare.
– När hon kommer hem är hon jättehungring, nästan som ett vrak. När jag har frågat så säger hon att hon inte har fått så mycket mat som hon har velat, säger Paulina Syrén.
Hon har själv inte varit med under lunchen men har fått höra från andra föräldrar att barnen får för lite mat.
– Det är hemskt. Jag är helt chockad efter att jag fick höra det här. Det gör ont i hjärtat, säger Paulina Syrén.

En annan förälder som UNT varit i kontakt med har varit med under skolans lunchtillfällen under tre veckors tid och sett att barn som exempelvis vill ta mer mat inte får göra det eftersom det inte finns tillräckligt. Föräldern, som vill vara anonym, berättar också att om ett barn tappar något på golvet, exempelvis en köttbulle eller en smörgås, kan de inte få en ny eftersom maten inte räcker till det.
– Det här handlar om barn som är två till tre år gamla och det händer ju att de tappar mat, säger föräldern.

Även personal på förskolan bekräftar att maten inte räcker och tycker att portionerna som serveras är för små. Samtliga som UNT har varit i kontakt med säger att minskningen av mängden mat pågått sedan augusti.
– Jag tycker att det har skett en radikal minskning i den mängd mat som serveras, säger en anställd som UNT pratat med men som vill vara anonym.

UNT har tidigare rapporterat om skolmaten och då bland annat rapporterat om Lyckebo förskola i Storvreta där föräldrarna klagat på att barnen kom hem hungriga. Efter protesterna fick man där till en förändring.

Gunilla Rönnqvist är kock på Myrgångens förskola och tillagar den mat som levereras från den kommunala enheten Kost & restaurang. Det är centrala avtal som styr hur mycket mat som levereras till varje förskola.
– Att maten inte räcker har inte lyfts fram till mig. Alla barn ska kunna äta sig mätta, samtidigt som vi måste se till så att det inte slängs för mycket mat, säger Gunilla Rönnqvist som lovar att ta upp frågan med sina chefer på Kost & restaurang.

Den biträdande förskolechefen, Peter Gustafsson, är medveten om att flera föräldrar påtalat att mängden mat är för liten. Enligt honom har problemet uppstått genom bristande kommunikation mellan köket och personalen. Han dementerar att någon förändring gällande maten ska ha gjorts i augusti vilket föräldrar och personal menar på.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om