Barnflickans psyke utreds igen
Socialstyrelsens rättsliga råd begär att ett särskilt vetenskapligt råd yttrar sig om den mordmisstänkta 27-åriga barnflickans psykiska hälsa. Först därefter kommer ett utlåtande till tingsrätten, där Knutbyrättegången beräknas börja 18 maj.
Hans yttrande väger tungt för rättsliga rådet, och därmed för tingsrätten, när påföljden för kvinnan ska bestämmas vid en fällande dom. Är hon sjuk döms hon till vård, i annat fall till ett långt fängelsestraff.
De flesta komplicerade fall som går till rättsliga rådet lämnas vidare till ett vetenskapligt råd för yttrande.
— Jag kommer in på ett senare stadium än den rättspsykiatriska undersökningen och har ett ännu bredare underlag. Rättsliga rådet har ansett att det är rimligt med ännu en bedömning, säger Anders Forsman till UNT.
Omtvistad diagnos
Den rättspsykiatriska undersökningen, som pågick i två månader, kom fram till att kvinnan led av en "ospecificerad psykisk störning med religiöst färgade övertygelser av psykotisk valör". Innebörden av diagnosen har varit omtvistad och Uppsala tingsrätt begärde omedelbart ett yttrande från rättsliga rådet.
Anders Forsman är försiktig med kommentarer kring diagnosen, men konstaterar att den inte är formulerad enligt vedertaget språkbruk i psykiatriska diagnoser. En central fråga är i vilken mån 27-åringens religiösa övertygelser kan betraktas som sjukliga vanföreställningar eller "icke-sjukliga" religiösa uppfattningar.
Anders Forsman utesluter inte att han kan komma att ta hjälp av annan expertis, exempelvis teologer, för sin bedömning.
Förhandlingar i två veckor
Rättsliga rådets utlåtande lämnas till Uppsala tingsrätt tidigast i juni. Det påverkar dock inte rättens tidsplanering, som innebär att huvudförhandlingen startar 18 maj och pågår under två veckors tid.
Mediaintresset för rättegången är extremt stort, men bara 35 platser kommer att finnas i förhandlingssalen. Ytterligare en eller två salar i tingsrättens lokaler kommer därför att användas, där förhandlingen visas på bildskärm. Ett 40-tal redaktioner har hittills begärt att få förundersökningen och förutom en mängd svenska journalister vill ett tiotal utländska redaktioner ha plats på rättegången.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!