En ingångslön på 30 000 kronor för nyutexaminerade och ett lönepåslag med 5 000 kronor för övriga. Det var kraven som barnmorskorna vid Akademiska sjukhuset ställde tidigare i år. Trots att det inte nådde hela vägen har dock lönerna höjts sedan dess.
Enligt uppgifter från Akademiska sjukhuset låg medellönen för en tillsvidareanställd inför sommaren på 31 658 kronor, att jämföra med 29 755 kronor samma tid ifjol.
– Som arbetsgivare tycker jag att vi har gjort en bra löneöversyn. Jag hoppas även att medarbetarna också tycker det. I praktiken innebär det här att vissa har fått mer medan andra fått mindre i enlighet med landstingets lönepolicy, säger Maria Thorelius, HR-konsult på kvinno- och barndivisionen.
Allt som allt ska lönerna för barnmorskorna ha ökat med cirka 4,5 procent. Av de som tidigare sagt upp sig, eftersom de inte tyckte att Akademiska sjukhuset mötte deras krav, har 13 barnmorskor valt att ta tillbaka sina uppsägningar. Allt som allt återstår en handfull platser att fylla.
Det var i mars som ett trettiotal sade upp sig, vilket lett till personalbrist nu i sommar och som i sin tur gjort att närmare 50 förlossningar fått flyttas till andra sjukhus.
Även om lönen har höjts finns det fortfarande de som inte vill komma tillbaka.
En barnmorska, som vill vara anonym, säger till UNT att lönen inte var det viktiga med uppropet:
– Har man en dräglig arbetsmiljö behöver det inte vara jättehög lön. Men med tanke på löneläget och den hemska arbetsmiljön var det inte värt att stanna kvar.
Kompetenstapp, bristande inflytande och dåliga arbetstider är några av de saker som hon menar har bidragit till den försämrade arbetssituationen.
– Den lilla skara av erfarna barnmorskor som fanns blev bara mindre och mindre. Som anställd vill man ha kompetens runt omkring sig för att känna sig trygg att gå till sitt jobb.
Hon tycker det är beklagligt att förlossningar har fått flyttas på grund av uppsägningarna. Samtidigt lägger hon ansvaret på arbetsgivaren.
– Vi har försökt poängtera bristerna. Alla var öppna för att komma tillbaka, men vi fick inget svar på våra krav förrän det var försent.
Maria Thorelius menar att uppropet när det startades endast handlade om löner.
– I efterhand har det utvecklats till att handla om arbetsmiljö. Där har vi varit lyhörda.
Samtal har förts med medarbetarna, och utifrån det har de nu utarbetat fram en handlingsplan.
Barnmorskan som UNT talat med tycker det är bra att saker är på gång. Hon har dock inga planer på att komma tillbaka.
– Att gå till jobbet utbränd och göra ett dåligt jobb är för mig ännu värre än att fortsätta bara för att.