Märsta. – Eleverna blir motiverade att lära sig språket när de pratar om sina barn. Barn är ju det viktigaste man har, säger Birgitta Larsson, SFI-lärare, som är ansvarig för kursen i Sigtuna kommun och en av handledarna i gruppen.
Eleverna blir då känslomässigt engagerade. Intresset för språket ökar lika väl som lusten att lära sig hur man hanterar barn. Många är där för att också kunna vädra sin oro och känslor. Allt som sägs i gruppen stannar där. Sekretess gäller.
Föräldragruppen är en del av SFI-undervisningen och erbjuds alla elever som har barn. Den startade i Sigtuna kommun för tre år sen. Arbetet utgår från programmet Vägledande samspel, som innebär att eleverna får hjälp att skapa en positiv miljö för sina barn.
När jag besöker föräldrakursen en fredagsförmiddag pratar eleverna om arga barn. Varje kvinna har någonting att lägga till – antingen en historia om sina egna erfarenheter eller ett förslag till lösning. Alla lyssnar med empati.
Lena Friström, förskollärare som jobbar på Familjecentrum i Märsta, är också handledare i gruppen. Hon berättar för dem att barnen bör veta att det är okej att vara arg och hur man kan hjälpa sitt barn att hantera den känslan. Sen ger hon fler tips till eleverna.
– Lyssna på vad barnen har att säga och prata mycket med dina barn, säger Lena Friström.
”Bra nätverk”
Innan kursen slutar påminner Birgitta Larsson om listan av svenska ord de nyss har lärt sig. Och när de tar farväl pussar de lärarna och varandra på kinden.
– Ett av målen är att ge eleverna ett bra nätverk som håller ihop, säger Birgitta Larsson.
– Och vi vill stärka föräldrarna i sin roll i ett land och en kultur som är ny för familjen, säger Lena Friström.
Lär sig om kulturen
Gruppen består nu av tio-tolv föräldrar från olika länder och de träffas tre timmar i veckan.
Eleven Kittima Impoha har valt att vara med i gruppen på grund av kompisen Patchari Charoermak som berättat för sina thaikompisar hur bra gruppen är.
– Patchari berättade att det hon lärde sig gjorde hon hemma – och det funkade, säger Kittima Impoha.
– Hur man hanterar barn i Sverige är lite annorlunda från Thailand. Så det är bra att lära sig om den nya kulturen, och samtidigt få bra tips för oss föräldrar, säger Patchari som definitivt tänker fortsätta vara med i gruppen.