Barnstudie väcker åsikter

Föräldrar har svårt att knyta nära kontakt med sina små barn, enligt en ny rapport. Slutsatsen bekräftas från barnmorskehåll i Uppsala men möts med viss skepsis från föräldrar.

Johnny Wetterlöw och sonen Leo.

Johnny Wetterlöw och sonen Leo.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2007-03-22 00:01
Enligt studien från Barnombudsmannen, som UNT rapporterade om i går, kan många föräldrar inte knyta nära an till sina små barn. Forskare bakom studien anser att föräldrar i dag är mer stressade och har sämre kunskap om föräldraskapet än förr.
Barnmorskan Els-Britt Karlsson på mottagningen vid Liljefors torg har mött blivande mammor i snart 30 års tid. Hon bekräftar bilden av ökad stress:
- Mammorna i dag är mer oroliga än förr och då blir barnen också lätt oroliga. Vi hänvisar många till extra stödsamtal med psykolog, berättar hon.
Färre planerade besök i mödravården kan bidra till ökad osäkerhet, tror Els-Britt Karlsson.

På Svenska kyrkans öppna förskola i Gamla Uppsala församling träffar UNT föräldrar som haft möjlighet att ägna mycket tid åt barnen. Samtidigt kan de flesta instämma i rapportens slutsats, att mycket ska hinna få plats i småbarnfamiljens liv.
Lilian Magnusson har försökt vika en tid varje dag för en stunds nära kontakt med barnen, ända sedan de var små:
@3a Text:- Nu kan det handla om att läsa en saga, lyssna noga och se barnen i ögonen när de berättar något, få en lugn stund vid maten eller på kvällen. Jag märker att de tycker om det, säger hon.

Tvåårige Leo Wetterlöw kör sin legobil över bordet. Pappa Johnny Wetterlöw är en aning skeptisk till forskarnas resonemang:
- Frågan är vad man egentligen menar med att knyta an. Jag tror att mycket av kontakten finns naturligt, utan att man behöver vara så medveten om det. Man bor trots allt under samma tak, konstaterar han.
Han tycker också att slutsatsen i studien, att dagens föräldrar har svårare att få nära kontakt med sina barn, tål att ifrågasättas.
- Förr var föräldrarna ofta yngre, i dag är många i 30-årsåldern. Då har man hunnit skaffa sig livserfarenhet och blivit säkrare på sig själv. Det borde väl spela roll för kontakten med barnen, säger Johnny Wetterlöw.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om