Bartender-kval avgjordes i Uppsala

Några av Sveriges bästa bartendrar var i Uppsala på söndagen. Uppdrag: att blanda drinkar som tar dem till bartender-SM.

Tävlingsfokus. Michael Ternqvist och Viktor Aggelid blandar fyra drinkar på tid.

Tävlingsfokus. Michael Ternqvist och Viktor Aggelid blandar fyra drinkar på tid.

Foto: Elin Sandow

Uppsala2018-03-18 18:09

Tolv bartendrar hade kommit till Hotell Clarion Gillet i Uppsala på söndagseftermiddagen för att göra upp om sex finalplatser. Det är en tävling i drinkskapande, alltså att skapa en helt ny drink.

– Om det är svårt att komma på nya drinkar? Absolut inte, det är bara fantasin som sätter gränserna, säger Michael Ternqvist från Östersund som har lyckats ta sig till finalen inte mindre än 24 år.

I år består hans drink av vodka, rosenkvittenlikör, egengjord hallonjuice och sockerlag på grönt te.

– Den heter "Ingen aning". Många säger ju det när man frågar vad de vill ha, nu behöver man bara svara: en fyra eller sexa? säger han och skrattar.

Förutom smak, lukt, utseende och helhetsupplevelse väger domarna i år även in miljötänk. David Berfner från Göteborg, som är tippad inte bara att gå vidare härifrån utan att ta hem segern i stora finalen, har tagit vara på temat med drinken Zero wasted. Den består av kokosnötsrom och en lag bestående av restprodukter från drinktillverkning.

– Som exempelvis den där sista slatten avslagen mousserande vin och alla apelsiner som blir kvar när skalen använts, säger han medan han skär ut små fjärilar av citronskal som han ska använda till dekoration.

Ett växande miljötänk märks även bland Uppsalas bargäster. Det säger Raul Nunez, som driver baren 7 flaskor i Uppsala och som arrangerar kvaltävlingen.

– Det finns en ökad medvetenhet kring råvaror. Som att jordgubbar i januari har odlats någon annanstans, därför väljer man en annan drink.

– Branschen jobbar också allt mer med hållbarhet, som att få bort alla plastsugrör.

Vad är vanligaste drinkbeställningen i Uppsala?

– Länge har det varit fruktdrinkar, som strawberry daiquiri och pina colada. Men nu går utvecklingen mot klassiska drinkar som gin och tonic och margarita.

Tävlingen arrangeras av Sveriges Bartenders Gille. Kvaltävlingen i Uppsala är ett av tre kval, finalen avgörs i Göteborg den 21 april.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om