– Resultaten kommer att få stor betydelse för vården av patienter som drabbas av akut hjärninfarkt och har förmaksflimmer, både här och i andra länder, säger hjärtläkaren Jonas Oldgren, chef för Uppsala kliniska forskningscentrum UCR och huvudansvarig för studien.
Redan i dag rekommenderas att patienter med förmaksflimmer som får en hjärninfakt behandlas med blodförtunnande läkemedel, men det saknas klara riktlinjer för hur snart medicineringen bör påbörjas. En farhåga har varit att nyttan av att motverka nya blodproppar uppvägs av ökad risk för hjärnblödning om behandlingen startar bara några dagar efter hjärninfarkten.
I den nya studien kommer patienterna att med slumpen fördelas på två grupper: en som påbörjar medicinering inom fyra dygn efter hjärninfarkten och en grupp gör det först efter fem till tio dygn.
– Oavsett vilken grupp patienterna lottats till ska alla behandlas med någon nyare typ av blodförtunnande läkemedel, som ger avsevärt lägre risk för hjärnblödning än när läkemedlet Waran används, säger Jonas Oldgren.
Behandlingsforskningsfonden har gett UCR och patientregistret Riksstroke 18 miljoner kronor i anslag för studien. Stora kliniska prövningar brukar kosta minst tio gånger mer än så, men Jonas Oldgren tror ändå att pengarna ska räcka.
– I stället för att bygga upp en helt ny dyr organisation kring studien använder vi ett befintligt kvalitetsregister, både för att fördela patienterna till behandlingsgrupperna och för att samla in alla uppgifter om dem under studiens gång, säger han.