BĂ€sta brunchen i stan

Mycket, mastigt och gott. SÄ ser den klassiska brunchen ut. City har testat Uppsalas hetaste helghÀng just nu.

Foto: Patrik Lundin

Uppsala2009-01-30 07:00

Redan pÄ 1800-talet sÀgs begreppet brunch ha dykt upp för första gÄngen, i en engelsk jakttidning. Blandningen av frukost och lunch var perfekt efter söndagsjakten.

Men det var amerikanerna som gjorde brunchen till en stor trend som lever kvar Àn i dag. PÄ helgerna, allra helst söndagar, samlas familjer och kompisgÀng över hela vÀrlden för att frossa i Àgg, korv, bacon, skinka, frukt, pannkakor och rökt fisk. Bland annat, ska sÀgas.

För i brunchens natur ligger att utbudet ska vara enormt.
- Brunchen ska vara som en blandning mellan frukost och lunch. En kraftig, tung frukost utan flingor eller mĂŒsli men och ocksĂ„ med mĂ„nga lunchingredienser i form av "riktig mat". Ett stort utbud Ă€r viktigt, sĂ€ger Denis Cooper som Ă€r restaurangchef pĂ„ Hotell Gillet.
Sedan de började för tvÄ Är sedan har han sett allt fler gÀster hitta dit. Brunchen har helt enkelt blivit trendig.

Denis Cooper har sjÀlv bott i USA och minns stora, lyxiga hotellbruncher med fri tillgÄng till champagne och Bloody Mary, klassiska alkoholhaltiga tillbehör. OcksÄ hÀr i Sverige tar vi gÀrna ett glas mousserande vin eller en öl till brunchen.
- Folk Àr inte sÄ blyga som man kan tro, det Àr kanske 25 till 30 procent som dricker nÄgot med alkohol i pÄ vÄra bruncher, sÀger Denis Cooper.

Kanske Àr det nÄgot som behövs allt mer i vÄr stressade vardag, att kunna koppla av pÄ riktigt en dag, bara kunna fylla pÄ fat efter fat, sitta i en soffa och slappa och sedan gÄ hem och vara mÀtt till frukost nÀsta dag.
Christina Fjellström, mÄltidsforskare och professor i hushÄllsvetenskap, tror det.
- Det Àr absolut inte maten som lockar utan sjÀlva konceptet. Man gÄr ut tillsammans och umgÄs. Man Àter och blir mÀtt och behöver inte göra nÄgot mer pÄ hela dagen.
- StandardgÀsten stannar en till tvÄ timmar men ibland blir folk kvar hÀr hela eftermiddagen, de fikar och lÀser tidningar och umgÄs, sÀger Denis Cooper.

I Uppsala finns just nu gott om bruncher att vÀlja pÄ, i flera olika prisklasser och alla Àr vÀlbesökta.
Men frÄgan Àr om inte de som inbjuder till lÄngsittningar varar lÀngst. Som Skarholmen, som har en videohörna för barnen och har hittat ett eget koncept, en brunch som riktar sig till hela familjen.




BRUNCHTEST




Hotell Scandic Uplandia

Dragarbrunnsgatan 32
Tel: 495 26 07
Brunchtider: Lör-sön kl 11:30-14:30

Ganska mörk men mysig hotellrestaurang, dÀr det Àr tÀtt mellan borden. Buffén Àr stor och innehÄller mycket. Extra bra Àr de fÀrska rÀkorna och vÄffeljÀrnet dÀr gÀsten sjÀlv kan grÀdda sin vÄffla. DÄligt Àr det magra dessertutbudet - grÀddiga tÄrtor Àr inte det man helst vill ha efter en stor buffé. Kostar 145 kronor för vuxna och 45 kronor för barn upp till 13 Är.

IngÄr: Buffé med varma och kalla rÀtter, desserter, kaffe/te och juice.

Hur smakar det? Gott, speciellt rÀkorna som var ett ovanligt men vÀlkommet inslag. De varma rÀtterna kÀnns dock som att de varit uppvÀrmda lite för lÀnge.

Kostnad för det som inte ingÄr: Bloody Mary 62 kronor (4 cl), öl 62 kronor, lÀsk/mineralvatten 25 kronor.

BarnvÀnligt: RÀtt sÄ, men det Àr inte sÄ stort sÄ ljudnivÄn kan bli jobbigt hög.

Vid bordet bredvid: Ett par Àldre vÀninnor pÄ shoppingbrunch.



Hotell Gillet

Dragarbrunnsgatan 23
Tel: 68 18 90
Brunchtider: Lör- sön
kl 12-15.

Med sina stora panoramafönster Àr Gillet rÀtt plats för en riktigt lÄng lördagsbrunch som kanske avslutas med en öl eller drink inför kvÀllen. Buffen Àr stor och kÀnns lyxig vid ena besöket, men vid ett annat tillfÀlle kÀnns det som att det finns betydligt mindre att vÀlja pÄ och att pÄfyllningen tar alltför lÄng tid. Godast Àr pannkakorna med lönnsirap. SÀmst Àr det dÄliga vegetariska utbudet. LyxpoÀng för den enorma skÄlen med lösgodis som fick oss att sitta kvar en lÄng stund till och lÀsa tidningar.

IngÄr: För 165 kronor, 45 kronor (barn upp till sex Är) och 82:50 (6-13 Är) fÄr man en stor buffé med varma och kalla rÀtter, massor av kallskuret och ganska bra dessertutbud.

Hur smakar det: Fantastiskt gott.

Kostnad för det som inte ingÄr: Juice 25 kronor, Bloody Mary 96 kronor, öl 56 kronor.

BarnvÀnligt: SÄdÀr, jÀmfört med andra bruncher sÄ var den hÀr den med minst barn.

Vid bordet bredvid: Ett killgÀng i 25-ÄrsÄldern.



Pitcher's

PÄvel Snickares grÀnd 1
Tel: 15 70 20
Brunchtider: Söndagseftermiddag, inga exakta tider.

En klassisk engelsk pub som serverar traditionell engelsk söndagslunchtallrik för 129 kronor. Trevlig personal som verkligen tog hand om oss och trots att ingen vegetarisk rÀtt fanns pÄ menyn sÄ lagade de till en vegetarisk lunchtallrik pÄ bestÀllning som vÀl motsvarade den med kött. Ett bra alternativ till de stora bufféerna! Plus för att kocken kom ut och presenterade sig och visade sig vara brittisk.

IngÄr: Menyn varierar men nÀr vi Àr dÀr Àr det en dignande tallrik med lamm i sÄs, potatismos, Yorkshire pudding, rostade potatisar och ugnsbakade grönsaker.

Hur smakar det: JÀttegott, maten Àr verkligen som hemlagad.

Kostnad för det som inte ingÄr: En pint lager 56 kronor. Juice och lÀsk 20 kronor.

BarnvÀnligt: Ja och nej. Finns inga barnstolar men barnet i sÀllskapet fick bÄde glass och mÀngder av uppmÀrksamhet.

Vid bordet bredvid: Ingen, vi Àr de enda gÀsterna.



Restaurang Skarholmen

SkarholmsvÀgen 1
Tel: 32 43 30
Brunchtider: Söndagar frÄn kl 12 - ca 17.30.

Skarholmens familjebrunch Àr en perfekt helgsyssla. Med vacker utsikt över Ekoln och stora, ljusa, snyggt designade lokaler kÀnns det nÀstan som en minisemester. HÀr trÀngs hurtbullar med romantiska par och mÀngder av barnfamiljer. Buffén Àr inte överdrivet stor, men god. Plus för mycket fÀrsk frukt till efterrÀtt och det stora utbudet av tesorterna, Àven lösviktste. Minus för pannkakorna som var sega och kÀndes fabriksstekta.

IngÄr: För 169 kronor (vuxna) och 79 kronor (barn 7-12, yngre Àter gratis) fÄr man en klassisk brunchbuffé med sill, ostar, bacon, Àggröra, köttbullar, kyckling och pannkakor. Dessertbord med kakor, frukt och pannacotta.

Kostnad för det som inte ingÄr: LÀsk 28 kronor, Bloody Mary 82 kronor (4cl)

BarnvÀnligt: Ja, mycket. Gratis för barn under sju Är och filmvisning pÄ övervÄningen.

Vid bordet bredvid: SkridskoÄkare.



GĂ€strike-HĂ€lsinge nation

TrÀdgÄrdsgatan 9
Tel: 66 61 46
Brunchtider: Söndagar kl 11-14.30. (Ej kÄrleg).

Nationsbrunchen pÄ G-H Àr otroligt prisvÀrd. För 60 kronor fÄr man ett relativt stort urval av rÀtter, juice, kaffe och smoothies. Lokalerna Àr dessutom mysiga och vardagsrumsliknande vilket inbjuder till riktiga lÄngsittningar. BÀst Àr att allt Àr hemlagat, frÄn pizza till pannkakor. SÀmst Àr att det blir utplockat fort, sÄ se till att komma i tid.

IngÄr: Buffé med en salig blandning av rÀtter samt frukostflingor och fil. Smoothies, juice, kaffe och te.

Hur smakar det? Otroligt gott! BÀst Àr pannkakorna och smoothien. SÀmst Àr att pannkakorna tar slut innan vi Àtit klart och mÄnga blir utan.

Kostnad för det som inte ingÄr: LÀsk 10 kronor. Inga alkoholhaltiga drycker serveras.

BarnvÀnligt: Ja, barnstolar och gott om lekutrymme finns.

Vid bordet bredvid: Slappande studentflickor i vackra klÀnningar.



VĂ€stmanlands-Dala nation

S:t Larsgatan 13
Tel: 10 53 39
Brunchtider: Söndagar kl 11-14. (Ej kÄrleg).

KÀnslan Àr skolmatsal men priserna Àr lÄga. 60 kronor för brunchbuffé, 30 kronor för vÄffelbuffé. V-Dala nation satsar pÄ nÄgra sÀkra kort som bacon, kokta Àgg, potatisklyftor och pastasallad. Dessutom finns flingor och fil, smörgÄsar med pÄlÀgg och, som sagt, vÄfflor. Gott men ganska slafsigt och de stora slamriga lokalerna inbjuder inte till lÄnga sittningar pÄ samma sÀtt som andra nationsbruncher.

IngÄr: Brunchbuffé, kaffe, te, juice och vÄfflor direkt frÄn jÀrnet.

Hur smakar det: Helt okej, men lite slafsigt. VÄfflorna Àr godast men kön dit Àr lÄng.

Kostnad för det som inte ingÄr: Inget annat finns, men om man vill ha lÀsk kanske det kan plockas fram för 10 kronor.

BarnvÀnligt: Gott om utrymme för spring men annars inget speciellt.

Vid bordet bredvid: Ett gÀng bakfulla studentkillar.


SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om