Nu närmar sig tiden på året när många går ut och äter ett eller flera julbord. Bufféer som står framme under lång tid borde medföra ökad risk för matförgiftningar, men stämmer det?
– Det förekommer att folk blir sjuka efter att ha ätit julbord. Förra året fick vi in fyra anmälningar, vid varje tillfälle var det en eller två personer som drabbades, säger Maria Wegscheider, inspektör på miljöförvaltningen i Uppsala kommun.
Men att det är just julmaten som är boven är långt från säkert. Många blir sjuka av andra anledningar under den tiden på året, bland annat i vinterkräksjuka.
– Anmälningar om matförgiftningar där bara enstaka personer har drabbats är ofta svåra att utreda, säger Maria Wegscheider.
Finns det råvaror/rätter som är känsligare än andra när en buffé står framdukad en tid?
– Kött, fisk, patéer och den klassiska efterrätten ris à la Malta, nämner Maria Wegscheider.
Principen är annars självklar: Kall mat ska hållas kall och varm mat ska hållas varm. Mat som varmhålls kan kallna på ytan, därför kan det vara viktigt att röra om då och då.
Vad kan jag tänka på som gäst?
Maria Wegscheider betonar att det är mycket man kan göra som gäst för att begränsa smittor i samband med julborden:
– Det är givetvis viktigt att tvätta händerna innan du tar mat. Använd de serveringsbestick som finns och ta inget direkt med händerna. Om man till exempel ska ta av hårdosten finns det i regel en handduk runtom som man kan hålla i när man hyvlar.
– Om det inte är någon som ska ta mat direkt efter dig är det bra att lägga på locket till den varmhållna maten.
Är man allergisk eller överkänslig mot mat, fråga personalen vad som ingår i maten.