Bästa tipsen från paketproffsen

Julhandeln i stans butiker har börjat komma i gång. UNT Helg har träffat tre paketproffs som ger sina bästa tips så att du på julafton kan stoltsera med familjens snyggaste paketinslagning.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2015-12-11 05:00

På hyllorna är risskålar staplade tillsammans med japansk godis och prydnadsföremål. Bakom kassadisken står Yurika Rosengren, ägare till den Japaninspirerade butiken KawaÉ import­ i Uppsala. Hon har märkt att allt färre butiker numera använder sig av inslagningspapper.

– Förra julen upptäckte jag att flera butiker slog in varorna i kartonger med julmotiv – utan något papper. Den trenden verkar hålla i sig även i år, säger hon.

Den största skillnaden mellan ­japansk och svensk pappersvikning är mängden av papper som går åt.

– Det beror på att man i Japan viker in fler kanter på paketet. Där ska inga kanter få synas.

Yurika Rosengren mäter med blicken upp papper som ska täcka det pussel hon håller på att slå in. Kanterna viks in och med hjälp av saxen krusar hon snöret innan hon gör en sista hand­påläggning och klistrar på en lyckofågel.

– Paketinslagning kräver finmotorik och man måste använda alla sina fingrar, säger hon glatt.

Dagarna före julafton slår Yurika Rosengren in omkring 100 paket om dagen och hon medger att det går åt stora mängder av papper och snören.

– Med tanke på miljön har jag därför valt att använda lite kortare snören inför den här julen.

Yurikas 3 bästa inslagningstips

– Mät först upp så att du inte använder för mycket papper.

–  Tänk fyrkantigt – runda föremål går ju att slå in som de är, men ovala föremål kan vara svårare och då är det bra om man får till en mer fyrkantig form på paketet.

– Ha bra kvalitet på papperet när du slår in mjuka saker, då minskar risken att papperet går sönder

Tomas Nilsson på Cervera i Gränby ska hitta något klurigt att slå in. Efter lite betänketid tar han upp en cylinderformad förpackning som innehåller whiskyglas.

– Saker med den här formen kan man slå in som om det vore en smällkaramell, säger han.

Inför årets jul har Cervera ett inslagningspapper med en prickig sida och en sida som går i julens röda ton. Tomas Nilsson börjar slå in det knivset som ligger framför honom och förklarar:

– Våra papper är dubbelsidiga och vi försöker att testa olika vikningstekniker så att färgerna syns, säger han och fortsätter:

– Till exempel kan du göra en dubbelvikning eller gör du så att vecket går diagonalt över paketet.

Snörena då, finns det några kreativa lösningar där?

– Vi har jobbat mycket med att antingen göra rosetter eller stora bollar av snöret.

Dagarna före jul kan det vara omkring 30 kunder i kö som väntar på inslagning, och de fem sista dagarna före julafton slår butikspersonalen in omkring 5 000 varor. Men på Cervera tar man julruschen med ro.

– Vi försöker bara ha kul. Julhandeln är något vi gillar.

Del allra flesta kunder på Cervera vill under julruschen ha paketet inslaget direkt.

– Om vi ropar ut att det finns en snabbkassa utan inslagning är det på sin höjd några stycken som går dit.

Tomas 3 bästa inslagningstips:

– Rätt mängd papper så att det inte blir för mycket på sidorna när man viker.

– Många börjar med att vika ner kortsidans sidor uppifrån, i stället kan man vika in sidorna först, då går det lite snabbare.

– Personligen gillar jag veck på paketen. Du kan göra dubbla, sneda eller raka veck ­– testa dig fram!

Frida på Lustgården gillar verkligen att slå in paket – och det märks. Det går snabbt och Frida ser målmedveten ut när paketet tar form. Extra mycket att göra blir det när julen närmar sig och upp emot 100 paket om dagen ska slås in.

– Jag blev intresserad av inslagning när jag började här, då jag fick mer tillgång till material. Det gäller att man har kvalitet både i materialet och verktygen, säger hon.

Det går snabbt när paketet slås in och man kan luras att tro att det är enkelt. Men att skapa den perfekta inslagningen­ visar sig snart vara närmast en hel vetenskap. Inte minst gäller det snörena.

– De glittriga får man inte dra för hårt i för då går de av. Sen har jag två olika bandsplittare, en i plast för metallbanden och en i stål för övriga. Saxen är också viktig att lära sig hur hårt eller löst man ska dra mot snöret för att få ett bra krull.

I butiken finns en stor uppsättning papper och snören att välja bland. Frida har valt ett svart och guldigt papper. Till det läggs många snören i olika färger som både krullas och splittas. Resultatet blir ett sprakande paket.

– Det här blir lite nyårsinspirerat. De är roligare att göra än ”vanliga” paket. Det här med ”less is more” det tror jag inte på.

Fridas 3 bästa inslagningstips:

– Ha mycket utrymme och använd mycket snören när du slår in paketen.

– Använd bra kvalitet på materialet. Håll koll på vilka band som passar att krulla och vilka som passar att splitta.

– Slå in paketen med kärlek!

Tips: Slå in miljövänligt

Använd omslagspapper och kartonger fler gånger. Slå in paket i tidningspapper. För barnpaket kan gamla serietidningar fungera jättebra som omslagspapper.

Det kan bli jättefint med bara svart-vitt tryck om man målar ett rött hjärta eller annan garnering med vattenfärg. Välj omslagspapper som är märkt med Svanen och FSC.

Julklappspappret – omslagspapper och wellpapp från paketen – ska inte läggas i tidningsinsamlingen utan i behållaren för pappersförpackningar. Snören ska inte läggas tillsammans med papperet, de ska sorteras som brännbart.

Källa: Naturskyddsföreningen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om