Kommunfullmäktige sade ja till programmet på måndagen. Det innebär att de behov Uppsala kommuns funktionshindrade har kommer att respektera i högre utsträckning i planeringen.
– De bestämmelser som finns idag glöms ofta bort i planeringen eller uppfylls inte av andra orsaker. Man lyfter fram barns rättigheter eller effekter ett beslut kan ha för miljö- och klimat men inte när det gäller konsekvenserna för de funktionshindrade, säger Fredrik Larsson, ordförande, HSO i Uppsala.
Konkret kan det resultera i att elever med särskilda behov inte får de resurser de behöver, att synskadade får svårt att orientera sig i stadsmiljön, att dörrar görs så smala så att rullstolsbundna inte kan ta sig fram och att färdtjänsten inte passar sina tider. Det ökar också risken för diskriminering.
Programmet har tagits fram i samarbete med kommunens organisationer som representerar de funktionshindrade och det är unikt i landet.
– Vad jag vet har det inte skett i någon annan kommun, säger Fredrik Larsson.
När tror du ni kommer att märka någon skillnad mot tidigare?
– Det är svårt att säga, men jag räknar att vi ska kunna se effekter redan under nästa år. I och med att vi nu har ett program så måste kommunen beakta det i sin planering. Så fort det finns ett program så kommer frågan att få mer fokus och jag tror även att medvetenheten om de här frågorna kommer att öka på alla plan.
Omsorgsnämnden fick i uppdrag att börja arbeta med programmet under 2014. Utgångspunkten har varit FN:s principer om funktionshindrades mänskliga rättigheter från 2006 som bland annat lyfter fram rätten att leva som alla andra.