87,3 procent av 00-talets stora statliga satsningar på så kallade excellenta forskningsmiljöer har gått till män. Till största delen beror detta på en anmärkningsvärt låg andel sökande kvinnor, 15 procent, enligt de forskare som gjort rapporten på uppdrag av regeringens delegation för jämställdhet i högskolan.
Rapporten, med titeln Hans Excellens: Om miljardsatsningarna på starka forskningsmiljöer presenteras i dag vid en presskonferens på utbildningsdepartementet. ”De 15 procenten kvinnor ska jämföras med att andelen sökande kvinnor ligger på 30 procent vid Vetenskapsrådet utlysningar av forskningspengar inom liknande områden” skriver forskarna.
Om skillnaden i andelen kvinnor beror på att de skräms bort av formuleringar i den här typen av utlysningar, eller om de saknar de nätverk som krävs för att lansera en slagkraftig ansökan, ligger utanför studien, påpekar författarna.
Men det är ”högst egendomligt” att man inte har försökt att analysera vad det beror på att excellenssatsningarna blivit en i stort sett manlig angelägenhet.
Författarna bedömer att den ökade tilldelningen av forskningsmedel till starka miljöer av det slag som skett under 2000-talet första tio år haft närmast katastrofala effekter för jämställdheten vid universitetet. Forskarna skriver också att de kunnat notera att toppkvalificerade kvinnor ”helt sållats bort”.
I pengar räknat visar forskarna att det handlar om en halv till en miljard kronor som omfördelats från kvinnor till män, jämfört med hur fördelningen sker vid andra utlysningar.
En av forskarnas poänger är att medan exempelvis universiteten lyder under krav på dokumentation av åtgärder för att säkra jämställdheten när pengarna fördelas, så saknas de processerna helt när de kommer till de största anslagen.
Resultaten är inte förvånade, men ändå nedslående, menar professor Margaretha Fahlgren, genusforskare och vicerektor vid Uppsala universitet.
– Det här visar bara på behovet att lyfta genusfrågan ännu mer. Alla led i processerna behöver ses över, säger hon.
Som genusforskare tycker hon att utvecklingen ”borde ha gått framåt”.
– Men vi vet att det ser ut så här. Man kan inte säga att det inte finns kompetenta kvinnor, för det gör det, säger hon, som dock framhåller att Uppsala universitet har flera kvinnliga ledare för excellenta miljöer.
– Vi har klarat oss bra. Men det är helt klart att det här är ett problem i stort.
Delegationen för jämställdhet i högskolan ska lämna sitt betänkande till regeringen i början på 2011.