Kommunen gör upphandlingar för runt fem miljarder kronor per år. Allt från LSS-vård och konsulter till bilar, kontorsmateriel och plasthandskar köps in. Upphandlingarna annonseras ut och företagen får lägga anbud utifrån detaljerade upphandlingskrav.
Uppsala kommun har en speciell enhet som sköter alla upphandlingar. Den ska nu kompletteras med ett upphandlingsråd.
– Syftet är att göra bättre upphandlingar både för kommunen och för de företag som är inblandade. Dessutom vill vi se till så att skattepengarna används på ett så effektivt sätt som möjligt och att mindre företag lokalt inte missgynnas, säger kommunalrådet Mohamad Hassan (L) som väntas bli ordförande i rådet.
Upphandlingschef Susanne Afzelius tycker att alla former av dialog runt upphandlingsfrågorna är positivt.
– Vi jobbar redan i dag aktivt med olika leverantörsträffar. I höstas hade vi två stycken där cirka 500 företagare var med. I vår planerar vi två till och där är nästan 400 redan anmälda, säger hon.
Hur kan ni förenkla för de små företagen?
– Något vi redan har gjort är att förenkla våra upphandlingsdokument så att företagarna inte behöver fylla i så mycket uppgifter. Sedan kan vi fortsatt arbeta med att dela upphandlingarna i mindre områden. Det gör det lättare för mindre företag att vara med, säger Susanne Afzelius.
Det nya upphandlingsrådet ska dock inte vara med och avgöra vem som vinner själva upphandlingen. Det är upphandlingsenhetens roll.
– Men om en upphandling går fel så ska vi kunna granska den för att se vad som hänt och ge förslag på vad som kunde gjorts bättre. Vi ska också sprida goda exempel, säger Mohamad Hassan.
Rådet ska dessutom kunna lämna förslag på nya affärsområden inom kommunen som skulle kunna upphandlas
Är inte risken att det blir dyrare för kommunen om man börjar gynna lokala företag?
– Vi ska inte gynna något företag. Den lagstiftning som finns kring upphandlingar ska följas. Vi tror det går att göra upphandlingar där både små, lokala företag och stora nationella företag kan vara med. Då får vi också en bättre lokal förankring och större förståelse för upphandlingarna från näringslivet, säger Mohamad Hassan.
Rådet ska bestå av representanter för alla partier i kommunstyrelsen, representanter för olika företag och näringslivsorganisationer, den ideella sektorn och från fackföreningsrörelsen – om de vill vara med.