Bolaget ingår i amerikanska Johnson & Johnson koncernen och tillhör deras forskningsdivision.
– Vi har tecknat ett samarbetsavtal där vi i ett tidigt skede ska ta fram läkemedelssubstanser som har större chans att utvecklas till färdiga läkemedel, intressanta startpunkter för framtida läkemedel. Det är vi specialister på, säger Per Källblad, vd på Beactica.
Vilka läkemedel det handlar om är konfidentiellt, enligt avtalet med Janssen Research & Development. Det är också avtalets är värde i pengar.
– Mycket blir höljt i dunkel i ett sådant här samarbete. Men det handlar om ett specifikt sjukdomsområde. För oss som bolag betyder samarbete väldigt mycket ekonomiskt. Vi har inget riskkapital utan har varit självfinansierade sedan start och är beroende av partners. Det här ger oss en bra stabilitet, säger Per Källblad.
Hur stort samarbete kan blir beror på vad Beactica kan prestera. Nu ska bolaget leverera resultat i ett första steg. Därefter sker en utvärdering. Går det bra så kan samarbetet gå vidare och utökas.
Att små forskningsbolag som Beactica kan knyta kontrakt med internationella jättar beror på en ny trend inom läkemedelsvärlden där de stora företagen öppnar sig allt mer. Enligt Per Källblad beror det på att de stora bolagen har för låg innovationstakt och höga kostnader för att ta fram nya läkemedel.
– Många stora bolag skär ner på anställda och andra forskningsresurser och försöker i stället ta fram och utveckla nya idéer genom små bolag som Beactica. Det kallas ”open innovation”, säger han.