I fjol anmäldes 1 900 fall av kontokortsbedrägerier i Uppsala, visar färska siffror från Brå. Tjuvarna har i allmänhet inte stulit kontokorten fysiskt utan lyckats ta sig in på kontona med hjälp av koder och andra uppgifter som cirkulerar på nätet.
Polisens enkla råd för att skydda sig är att spärra kortet för köp på internet och att bara ha det öppet när man handlar. Oftast har de drabbade blivit av med pengar vid inköp som gärningspersonerna gjort utomlands. Ett tips är därför att ställa in sitt kort så det inte går att använda utanför Sverige. Folk uppmanas även att inte spara sina kortuppgifter på köpsajter på nätet.
I Brå:s statistik över anmälda brott i Uppsala under 2024 syns flera trender som spretar åt lite olika håll. En sådan är att det blir ovanligare med tillgreppsbrott som stölder och rån. För den kategorin uppvisade fjolåret den lägsta siffran sedan 2018 och bland annat är det bostadsinbrotten i Uppsala som blivit färre.
En negativ tendens är att anmälningar om misshandel ökat i Uppsala och i fjol blev det den högsta siffran på 13 år. 2024 anmäldes 18 procent fler våldsbrott jämfört med året innan.
Personer som ertappades med att ha använt narkotika resulterade i det högsta antalet anmälningar av eget narkotikabruk på över ett decennium. Av detta kan man dock inte dra slutsatsen att fler knarkar utan uppgiften speglar sannolikt att polisen gjorde många tester och/eller testade rätt personer.
Jens Lundh är kommunpolis i Uppsala. På frågan vilka tendenser inom brottsligheten han ser i Uppsala just nu lyfter han fram bedrägerier mot gamla personer.
– I samband med att guldpriset ökat har det blivit vanligare att gärningsmännen åker hem till äldre och lurar av dem guldföremål. De ringer först och säger till exempel att de är från banken och ska lämna över ett kontokort eller att de jobbar på ett företag som ska besikta fläkten, berättar Jens Lundh.
I fjol rapporterade UNT bland annat att tre kvinnor i 80-90-årsåldern inom en kort tidsperiod blev av med guld på det här sättet. Kvinnorna, bosatta i Löten, Luthagen och centrala Uppsala, ska ha blivit uppringda av personer som utgav sig vara från ett välkänt företag.
Bedragarna ska ha hävdat att värdesakerna skulle förvaras på ett säkert ställe, som ett bankfack, varefter de försvann med guldet.
UNT har tidigare berättat att anmälningar om så kallade vardagsbrott har minskat kraftigt i Uppsala under en följd av år. Den trenden verkar nu definitivt vara bruten.
Det handlar om brott mot brottsbalken i form av våld, stölder, hot, sexuella övergrepp och andra vardagsbrott. 2022 anmäldes 7 630 vardagsbrott per 100 000 invånare i Uppsala, den lägsta siffran på decennier. Men under både 2023 och 2024 har siffran börjat peka uppåt. En viktig förklaring är de många anmälningarna om bedrägerier.
Vilken typ av kriminalitet kommer då gärningsmännen att inrikta sig mot i framtiden? Så här spår Jale Poljarevius, chef för kriminalunderrättelseenheten i polisregion Mitt:
– Cyberbrott i form av bedrägerier som id- och kontokapningar tror jag blir vanligare. Även brott mot välfärdssystemet lär öka.
Jale Poljarevius framhåller att även våld i nära relation är en växande brottstrend.
– Det förekommer inte minst bland äldre. Mörkertalet är stort men i bland annat undersökningar av vilka brott människor drabbats av ser vi att brott i nära relation är ett stort problem.