Enligt Upplands lokaltrafik, UL, gynnar förslaget till nytt linjenät främst grupper som reser ofta med kollektivtrafiken och de som inte har tillgång till bil. Det är framför allt kvinnor, barn, ungdomar och äldre.
Men siffror från UL visar att allt fler Uppsalabor tar bussen. Under 2014 gjordes 21,6 miljoner resor med stadstrafiken och Upplands lokaltrafik och UL väntar sig att efterfrågan ökar kraftigt de närmsta åren.
Men det linjenät som finns idag är inte anpassat efter ett Uppsala som växer. Det består av 19 stadsbusslinjer och tre så kallade mjuka linjer för resenärer som har behov av en högre servicenivå. Det är krokigt och gör flera omvägar. Restiden blir lång och det gör att kollektivtrafiken mister i konkurrenskraft gentemot bilen. Det krävs också fler bussar för att driva trafiken. Driftkostnaderna ökar på grund av längre körsträcka och körtid - något som i sin tur påverkar både ekonomi och miljö.
Genom att minska antalet linjer från 22 till 12, räta ut linjesträckningar, öka turtätheten och öka framkomligheten kommer cirka 70 procent av de Uppsalabor som reser kollektivt att få kortare restid och tätare trafik.
Över 90 procent av alla innevånare kommer att ha maximalt 400 meter till närmste hållplats och cirka 80 procent av alla arbetsplatser kommer att ligga inom 400 meter från en hållplats - lite bättre än i dag.
Den ringlinje som skapas beräknas nå en fjärdedel av Uppsalas bostäder och en tredjedel av arbetsplatserna.