Behandlingar mot klimakteriebesvär dåligt kartlagda

Det finns behov av effektiva alternativ till hormonbehandling vid klimakteriebesvär. Dokumentationen kring de alternativ till hormoner som används i dag är dock oftast bristfällig.

Uppsala2004-05-21 00:00
Det är en av slutsatserna i en ny rekommendation för behandling med östrogenläkemedel, som tagits fram vid ett expertmöte arrangerat av Läkemedelsverket i Uppsala. Hela rekommendationstexten finns nu publicerad på verkets hemsida.
Resultaten av flera noggrant gjorda studier under senare år har gjort att värdet av östrogenbehandling delvis omvärderats.
I synnerhet om östrogenet ges i kombination med gulkroppshormon och under lång tid har riskerna i många fall bedömts vara större än nyttan av behandlingen.
I de nya riktlinjerna framhålls att kvinnor med uttalade klimakteriesymtom även fortsättningsvis kan rekommenderas behandling med östrogen, men att behandlingen bör ges med så låg dos och under så kort tid som möjligt.
Samtidigt konstateras i ett avslutande avsnitt att effektiva alternativ till hormonbehandling vid klimakteriebesvär behöver utvecklas.

Bristfälligt dokumenterad
Redan i dag finns flera behandlingar som förs fram som alternativ till östrogen vid klimakteriebesvär, till exempel en del naturläkemedel och så kallade fytoöstrogener.
Enligt den nya rekommendationen är effekten av dessa preparat dock mycket bristfälligt dokumenterad. En del av dem tycks dock ha effekter som liknar östrogenets.
— Om dessa medel har östrogeneffekter har de kanske också östrogenbieffekter. Vi vet dock inget säkert om detta vilket är en stor kunskapslucka, kommenterar professor Viveca Odlind vid Läkemedelsverket.

Akupunktur lindrar
En del läkemedel som normalt har helt andra användningsområden har enligt vissa studier haft mer än "sockerpillereffekt" på blodvallningar, svettningar och andra klimakteriesymtom. Dit hör till exempel blodtrycksmedlet klonidin, vissa antidepressiva läkemedel och gulkroppshormon.
- Också för dessa läkemedel är dokumentationen begränsad, framhåller Viveca Odlind.
Även akupunktur används vid klimakteriebesvär och har i ett par kontrollerade studier givit symtomlindring för åtta av tio behandlade kvinnor.
"I andra studier har dock ingen säker effekt visats, varför värdet av behandlingen ej säkert kan värderas", heter det i den nya rekommendationen.
Samma osäkerhet gäller även för det näst intill garanterat biverkningsfria alternativet motion. Enligt en del studier har motion viss effekt mot klimakteriebesvär.

Inte förstahandsalternativ
En nyhet i rekommendationen, som UNT tidigare berättat om, är att östrogen inte längre är ett förstahandsalternativ för kvinnor som passerat klimakteriet och ligger i högriskzonen för benskörhetsfrakturer. Enligt rekommendationen är det bara om kvinnorna inte tål eller av andra skäl inte bör använda andra läkemedel mot benskörhet som det kan finnas skäl att överväga benstärkande behandling med östrogen.
Nu liksom tidigare framhålls att hormonbehandling inte ska ges i något slags förebyggande syfte — till exempel i den, som det nu visats, felaktiga tron att det förebygger hjärtinfarkt — till kvinnor utan påtagliga hormonbristsymtom.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om