Behöver inte betyda klimatsmart

Ekologiskt behöver inte betyda klimatsmart. Men snart ska vÄr mat Àven kunna klimatmÀrkas. UpplÀndska mjölkproducenten Sju gÄrdar Àr en av de som ligger i framkant och hoppas pÄ att bli klimatcertifierade.

Magnus Johansson i Almunge.

Magnus Johansson i Almunge.

Foto: Hans E Ericson

Uppsala2009-04-19 08:00
PÄ Magnus Johansson och Jenny Alms bondgÄrd utanför Almunge finns drygt 100 mjölkkor. Varannan dag kommer en tankbil till gÄrden och hÀmtar mjölken som körs till mejeriet i GÀvle. DÀrefter körs den fÀrdiga Sju gÄrdar-mjölken tillbaka ut till butikerna i Uppsala.

All mjölk som produceras pÄ gÄrdarna Àr ekologisk och nÀrproducerad, och nu hoppas man Àven pÄ att fÄ en klimatmÀrkning pÄ mjölken. Krav och Svensk Sigill arbetar med att ta fram en klimatmÀrkning som visar vilka produkter som Àr klimatsmarta. Exakt hur reglerna kommer att se ut Àr inte klart, men nu provcertifieras Sju gÄrdar.
- Vi vill jobba för klimatet och miljön. Det Àr ju A och O nÀr man har lantbruk. Vi strÀvar efter mycket hemmaproducerat foder. Annars försöker vi att köpa frÄn bönderna i nÀrheten, dÄ slipper man köra spannmÄl med lastbilar, sÀger Magnus Johansson.
Nu ska man se vilka av de föreslagna reglerna för klimatcertifiering som Àr genomförbara i verkligheten. Magnus Johansson tror inte att det kommer att vara nÄgra större problem eftersom man redan nu uppfyller mÄnga av kraven. Man anvÀnder till exempel ingen brasiliansk soja i mjölkproduktionen, eftersom det fÄr hög klimatbelastning. DjurhÀlsan Àr en annan viktig del i arbetet eftersom friska djur producerar mer.

Jordbruk, oavsett om det Àr ekologiskt eller inte, leder rent naturligt till utslÀpp av koldioxid och andra gaser. Traktorer och andra maskiner pÄ gÄrden bidrar till klimatpÄverkan, liksom tankbilarna som hÀmtar mjölken frÄn gÄrden och kör den till mejeriet. Enligt Krav stÄr livsmedelskedjan för minst 20-25 % av Sveriges totala bidrag till utslÀppen av klimatpÄverkande gaser.
Att Sju gÄrdars mejeri Gefleortens mejeri ligger cirka tio mil ifrÄn gÄrdarna innebÀr förstÄs ett ökat utslÀpp av vÀxthusgaser. Men enligt Henric Johansson, som Àr ordförande i Sju gÄrdars ekonomiska förening Àr inte transporterna den största miljöboven.
- Det Àr hur vi gör pÄ gÄrdarna som Àr det viktigaste, sÀger han.

Magnus Johansson hÄller med:
- Om man ser till klimat och miljö Àr det hÀr den smartaste lösningen. Nu utnyttjar vi att mejeriet i GÀvle hade kapacitet över. Det Àr klimatsmart. Det kostar energi och pengar om vi skulle bygga ett nytt mejeri, sÀger han.
För att ÀndÄ fÄ ner klimatpÄverkan för transporterna försöker man att samordna bilarna som hÀmtar upp mjölken frÄn gÄrdarna sÄ att bilarna alltid kör fulla. Dessutom ska alla förare utbildas i eco-driving.
PÄ Arla, som Àr Sveriges största producent av ekologiska produkter försöker man ocksÄ att fÄ ner koldioxidutslÀppen under transporterna genom att alltid köra med fulla lastbilar och planera rutterna vÀl innan. Den Arla-mjölk vi dricker hÀr i Uppland kommer frÄn ett mejeri i Stockholm.
- Man kan vÀlja, antingen har man mejeriet nÀra gÄrden eller nÀra kunderna. Vi valde att ha mejeriet nÀra kunderna. Det Àr mer logiskt. Annars blir det bara nÀra en enda gÄrd. Stora delar av befolkningen bor i stan. Maten skapas inte dÀr den Àts, sÀger Tobias WÄhlén som Àr chef för externkommunikation pÄ Arla.

PÄ Arla har man satt upp ett klimatmÄl om att minska klimatpÄverkan inom transporter, produktion och förpackningar med 25% inom vart och ett av de tre omrÄdena innan 2020. Men nÀr det gÀller produktionen pÄ gÄrden Àr det bönderna sjÀlva som ansvarar för gÄrdens klimatpÄverkan. Det ligger utanför Arlas ansvarsomrÄde.
FaktaKrav och Svenskt Sigill hÄller tillsammans med Milko, LantmÀnnen, LRF, Scan och SkÄnemejerier pÄ att utveckla klimatregler för mat. Reglerna förvÀntas bli klara i maj och klimatmÀrkningen omfattar hela produktionskedjan för en produkt. NÄgra förslag pÄ regler Àr att det ska finnas ett hÀlsokontrollprogram för djuren och att fodret ska vara lokalt producerat för att undvika transporter. Dessutom mÄste det finnas en garanti för att de importerade produkterna, som soja, inte har vÀxt pÄ tidigare regnskogsmark. Ett minimikrav för att kunna bli certifierad Àr att man redan Àr certifierad enligt Krav eller Svenskt Sigill eller motsvarande certifieringssystem.
KĂ€lla: Krav
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om