Bensin och diesel ska bort på tio år

Uppsalas klimatvecka har startat och som klimatstad har Uppsala ögonen på sig. Det stod klart när klimatforum öppnade på UKK.

Uppsala klimatvecka är i gång.

Uppsala klimatvecka är i gång.

Foto: Madeleine Andersson

Uppsala2019-03-26 13:17

Klimatforum är en del av Uppsala klimatvecka som arrangeras av Uppsala kommun. Det öppnades på tisdagen av miljöpartiets kommunalråd Rickard Malmström som inskärpte situationens allvar och de förpliktelser som följer på att ha fått utmärkelsen världens bästa klimatstad 2018.

Han valde att sätta ribban högt.

– I Uppsala kommun ska den sista droppen bensin och diesel rinna före år 2030, smaka på den, sade Rickard Malmström.

Han ser Uppsala som en faktor i hela världens klimatarbete.

– Som världens klimatstad är det många som tittar på oss och vilka lösningar vi gör att förbättra klimatet. Det ger oss förutsättningar att blir ett föredöme i världen, sade Rickard Malmström

För att Uppsala ska lyckas bli klimatneutralt till år 2030 behövs mer samarbete på alla plan, ansåg han. Politikernas roll är att "peka med hela handen", följa upp de resultat som uppnås och samtidigt ställa krav på riksdag och regering att vidta åtgärder som underlättar det fortsatta klimatarbetet.

– Uppsala kommer att växa kraftigt och vi ska bygga tiotusentals nya bostäder till år 2050. Det ger oss möjligheter att skapa en hållbar stad med grönområden, spårvägar, möjligheter att pendla och cykla, sade Rickard Malmström.

Efter honom äntrade Sabina Andrén från WWF scenen. Hon gav lite bakgrundsfakta om klimatkrisens faror och möjligheter och undrade hur Uppsala ska ta nästa steg.

– Ett kan kanske vara att exportera modellen för miljöarbete som görs inom ramen för Uppsala klimatprotokoll till andra städer i världen, föreslog hon.

Under klimatveckan hålls en rad olika seminarier om både stad och land. Det kommer bland annat att handla om landsbygdens klimatlösningar, hur Uppsala kan bli klimatpositivt till 2050, om globala och lokala klimatfärdplaner och föreningslivets betydelse för klimatarbetet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om