Beslut om Ärna får kritik

Kommunstyrelsen sa i onsdags nej till civilflyg på Ärna. Företrädare för Uppsalas näringsliv kallar beslutet för olyckligt och beklagligt.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2013-11-08 09:03

På ett möte i onsdags gick Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centerpartiet samman och fick kommunstyrelsen i Uppsala att säga ett gemensamt nej till civilflyg på Ärna. Man beslutade också att kommunstyrelsen skriftligen ska uppmana regeringen att göra det samma.

Näringslivet i Uppsala verkar dock vara av en annan åsikt. Flera företrädare som UNT pratat med kritiserar kommunstyrelens beslut och är i stället positiva till ett civilt flyg på Ärna.
– Jag tycker att det är olyckligt att politikerna inte tittar framåt och ser till det behov av ökade transportmöjligheter som faktiskt finns. Vi är i grunden positiva till civilflyg på Ärna. Sedan behöver man titta på i vilken utsträckning som civilflyg i sådana fall ska bedrivas, säger Göran Brocknäs, regionchef på Handelskammaren i Uppsala.

Även Företagarna i Uppsala ställer sig positiva till civilt flyg på Ärna och organisationens ordförande tycker att kommunstyrelsen fattat fel beslut.
– Jag måste säga att jag beklagar det här beslutet. Jag förstår inte riktigt varför Uppsala kommun ens tar beslut i frågan när det handlar om ett regeringsbeslut. Jag tror att civilt flyg är positivt för hela näringslivet. All förenklad infrastruktur är positiv, säger ordföranden Kajsa Lindner som även är vd för fastighetsbolaget Upplandsknekten.

Hon säger även att ett stort antal företagare som hon pratat med vill ha civilt flyg på Ärna.

Frågan om civilt flyg på Ärna har länge varit på tapeten. Efter många turer i olika instanser ligger ärendet sedan två år tillbaka på regeringens bord som ännu inte fattat beslut i frågan. Enligt Göran Brocknäs finns det behov av ytterligare en flygplats i regionen. Det skulle leda till ökade transportmöjligheter, fler arbetstillfällen och ökade turismintäkter.
– Att kunna ta sig från fler destinationer med lågprisflyg till vår region skulle öka turistströmmarna som i sin tur skulle öka turismintäkterna. Det skulle dessutom innebära fler arbetstillfällen på själva flygplatsen och inom turismsektorn i hela regionen, säger Göran Brocknäs.

Från Destination Uppsalas sida håller man med om att ytterligare en flyggplats skulle vara positivt för turismen till Uppsala.
– Ur ett besöksnäringsperspektiv skulle det absolut vara trevligt med en flygplats till. Utöver det så saknar vi kompetens att kommentera frågan, säger Stefan Pettersson, ansvarig för marknad och försäljning på Destination Uppsala.

Göran Brocknäs på Handelskammaren anser att Arlanda flygplats i dagsläget fungerar bra. Men han säger att Arlandas kapacitet inte kommer räcka till i framtiden. – Jag tycker inte att man ska utesluta ett samarbete mellan flygplatserna. Att ta sig mellan Ärna och Arlanda innebär ju inte en längre transportsträcka, i tid räknat, än att åka mellan olika terminaler på storflygplatser som exempelvis Heathrow, säger Göran Brocknäs.

Många av motståndarna till civilflyg påtalar den ökade miljöpåverkan som flygtrafiken skulle innebära. Men Kajsa Lindner på Företagarna tycker inte att man kan ställa fler arbetstillfällen och miljöfrågan mot varandra.
– Jag värnar om miljön och är absolut för allt som gör flygtrafiken mer miljösmart. Men Uppsalaborna kommer inte sluta flyga även om det inte skulle bli civilt flyg på Ärna. De här två frågorna behöver inte vara motpoler till varandra, säger Kajsa Lindner.

Bakgrund

Sedan 2004 har frågan om civilflyg på Ärna diskuterats. Då lanserade företaget Uppsala Air, i dag Uppsala Airport, sina planer på kommersiellt civilflyg till och från flygplatsen. Enligt bolaget kommer civilt flyg leda till miljontals nya besökare till regionen. Men planerna fick genast mothugg och i kritiken nämns bland annat ökad miljöpåverkan och hög bullernivå för de närboende. Ärendet har sedan dess behandlats av bland annat kommunen, landstinget och mark- och miljödomstolen. Sedan över två år tillbaka ligger ärendet på regeringens bord som ska fatta beslut i frågan. Ingen vet när ett sådant beslut kan väntas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om