För några år sedan var Uppsalas förskolor proppfulla. Så ser det inte ut längre – tvärtom. I Uppsalas kommunala förskolor går det just nu cirka 7 100 barn i åldrarna 1 till 5 år. Men antalet platser är 8 000.
– Det har gått fort. Sedan 2021 tappar vi varje år ungefär 300 barn per år, och det ser ut som att vi fortsätter att göra det åtminstone fram till 2027, säger Jan Aili, kommunens förskolechef.
De tomma platserna kostar en massa pengar. Snitthyran för en förskoleplats är 27 000 kronor per år och barn, så under 2025 kostar de 900 tomma platserna kommunen drygt 24 miljoner kronor.
På ett extrainsatt sammanträde nästa vecka kommer politikerna i utbildningsnämnden därför klubba att flera förskolor läggs ner.
– Vi måste se till att vi har pengar till personal i stället för att lägga dem på tomhyror, säger Eva Christiernin (S), ordförande i utbildningsnämnden.
Det finns tomma förskoleplatser i princip i hela Uppsala. Men de områden som har flest tomma platser är Stenhagen, Årsta, Gottsunda och Bäcklösa. Vilka förskolor som ska läggas ner vill kommunen inte avslöja, inte heller hur många. Personalen har fått information och ska erbjudas jobb på andra förskolor. Men föräldrarna informeras först på måndag.
– Planen är att förskolorna stängs under 2026, men vi vill fatta beslutet redan nu så att föräldrar och barn har gott om tid på sig, säger Eva Christiernin.
Var hamnar barnen istället?
– De får placeringar så nära hemmet som möjligt, i det egna området eller i ett angränsande. Vi ska försöka göra det så tryggt det går, man kan till exempel få med sig en kompis. Sedan får man såklart söka en annan förskola om man vill.
Inflyttningen till Uppsala är inte längre lika stor som tidigare. Men den främsta anledningen till de minskande barnkullarna är att det föds så få barn.
I veckan kom 2024 års siffror från Statistiska centralbyrån (SCB) som visar en ny bottennotering. Antalet barn per kvinna i Sverige är nu nere på 1,43, den lägsta siffran sedan mätningarna började 1751 (då siffran för övrigt var 4,96 barn per kvinna). Och Uppsala ligger i botten och skvalpar, med 1,26 barn per kvinna – endast sex kommuner hade lägre barnafödande i fjol.
– Det här är ju en större fråga än bara förskolor. Hur kommer vi att kunna försörja vårt land framöver? säger Eva Christiernin.
Men tillbaka till förskoleproblemet: Räcker det att lägga ner fyra förskolor i Uppsala? Svaret är nej.
Enligt tidigare beslut ska Väpnarens förskola i Tuna backar läggas ner i sommar, och i höst flyttar Ulleråkers förskola in i Stadsskogens förskola. Dessutom har kommunen pausat bygget av ett 20-tal planerade förskolor.
Det minskande antalet barn får, med några års fördröjning, konsekvenser också i skolans värld. Som UNT berättat har flera skolbyggen skjutits på framtiden.
De befolkningsprognoser som SCB gjort åt Uppsala kommun de senaste åren har visat på minskande barnkullar – men prognoserna har ändå varit alldeles för optimistiska.
– Förändringen är drastisk. Prognoserna har inte ens varit i närheten, så det blir svårt att planera, säger Jan Aili.
Enligt nuvarande prognos vänder kurvan för barnafödande upp 2027 i Uppsala. Vågar ni lita på det?
– Nej. Men när det vänder uppåt måste vi vara beredda, så vi kan inte lägga ner för många förskolor nu. Vi försöker också beräkna hur behoven av förskoleplatser kommer att se ut i olika stadsdelar i Uppsala. Det är en svår balansgång.