Besökscentrum ska välkomna till Linnéträdgården

Ett besökscentrum som blir huvudentré till Linnéträdgården och med plats för två busslaster turister samtidigt. Det är vad Uppsala universitet vill se som en permanent lösning efter att den tillfälliga glaspaviljongen rivits.

Skiss över den nya byggnaden i Linnéträdgården.

Skiss över den nya byggnaden i Linnéträdgården.

Foto: Hidemark & Stintzing

Uppsala2011-06-30 11:54

Videon är inte längre tillgänglig

På den plats där den tillfälliga paviljongen står i dag är det tänkt att ett nytt besökscentrum ska byggas. På torsdagen presenterades en byggnad med en växtfasad mot förgården och Linnés bostadshus, samt en byggnad längs med Svartbäcksgatan. De två byggnaderna formar en innergård med kaféstolar och bord. Ett fönster bryter av det gröna planket ut mot Svartbäcksgatan och skapar mer öppenhet. Men planket i övrigt blir kvar för att besökaren ska uppleva trädgården som en oas i stan.

Universitetet och Statens fastighetsverk hade hoppats få till en permanent lösning till Linnéjubileet 2007, men bygglovet överklagades då det ansågs strida mot detaljplanen. Nu föreslås en ändring av detaljplanen, det blir första steget mot det besökscentrum som man tror ska stå färdigt om tre år.
– Det kändes surt 2007, men egentligen var det kanske inte så tokigt. Nu vet vi om de fel som vi skulle ha gjort om byggnaden hade blivit av då, säger Mats Block, trädgårdsdirektör för Uppsala linneanska trädgårdar.

Den stora förändringen i det senaste förslaget är att besökscentrumet blir huvudentrén till hela Linnéträdgården. Besökaren kan visserligen gå in genom de stora järngrindarna, men målet är att lotsa fler via besökscentrumet med biljettförsäljning, kafé och turistshop. Genom anläggningen kommer man ut i förgården med Linnébostaden framför sig.

Besökscentrumets byggnad mot förgården får en växtfasad som inifrån besökscentrumet skapar ett lövverk där man kan skymta Linnéträdgården utanför. Arkitekten Jacob Hidemark tycker att de föreslagna byggnaderna håller en lågmäld attityd gentemot Linnéträdgården i stort. Han tycker att det är rätt att modern arkitektur ska möta den gamla i Linnéträdgården.
– Vi kan inte rekonstruera de två byggnader som en gång stod här för vi vet inte hur de såg ut. Skulle vi bygga två ”låtsas”-gamla byggnader så skulle man förta äktheten hos de hus som är original här.

Hela planen bygger på besöksantalet som uppgick till 12 000 förra året. Under Linnéåret hade trädgården 41 000 besökare. Anläggningen ska kunna ta emot två busslaster med turister samtidigt.
– Blir Linné ett världsarv så tror jag att det blir mer än två busslaster. Men den frågan känns så osäker just nu.

De ansvariga tror ändå att utrymmet räcker till en bra bit över dagens besökssiffror.

BAKGRUND

Debatten om en planerad servicebyggnad i Linnéträdgården blossade upp 2005 och följdes av flera turer inför det stundande Linnéjubileet 2007. I oktober 2006 stoppade länsrätten planerna på en permanent byggnad med motiveringen att den inte skulle ta tillräcklig hänsyn till den känsliga miljön och att den stred mot detaljplanen. Kommunen gav i stället tillfälligt bygglov till en enklare glaspaviljong som monterades innanför entrén till jubileet. Paviljongen var avsedd för tre års användning, men är nu inne på sitt femte år med noterade skador som följd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om