Dessutom ska kommunens organisation ses över. Det innebär att det kan bli organisationsförändringar både när det gäller politiska nämnder och förvaltningar.
Det framgick när kommunens ekonomiska delårsbokslut och helårsprognos redovisades.
– Redan i juni sade vi att vi måste göra ett antal åtgärder för att förbättra ekonomin. Nu har vi tagit ett samlat grepp om vad vi kan göra. Vi räknar också med ökade skatteintäkter och stadsbidrag. Sammantaget kommer det att stärka ekonomin, säger finanskommunalrådet Fredrik Ahlstedt (M).
Flera verksamheter har problem med att hålla sin budget. Främst gäller det vård och bildning som dras med stora underskott. Prognosen för kommunens verksamhet är ett underskott på 128 miljoner kronor, något bättre än i juni då prognosen låg på minus 141 miljoner. Kommunen har dock även i år intäkter bland annat från AFA-försäkringen. Det gör att kommunledningen räknar med ett positivt resultat på cirka 20 miljoner kronor.
Tyngst sparbeting har gymnasieskolan.
– Vi har för få elever i förhållande till övrig personal i dag. Vi kan inte ha lärare som står utan elever. Sedan måste vi ha ut större effekt ur vår administration. Det gäller både IT, personal och ekonomi, säger Fredrik Ahlstedt.
Samtidigt investerar kommunen kraftigt. Som UNT berättade i går ska skolorna rustas de kommande fyra åren för fyra miljarder kronor.
– Vi måste både gasa när det gäller att bygga ut välfärden inom skola och omsorg och samtidigt effektivisera när vi utför våra tjänster. Det är inte lätt, säger Fredrik Ahlstedt.