Riksföreningen Kris ansökte 2010 om en samverkanslösning mellan föreningen och Uppsala kommun. Riks-Kris erbjöd då kommunen två jourplatser på Livsstilshuset samt utbildning av kommunens personal.
Kommunstyrelsen i Uppsala avslog ansökan med motiveringen att det saknades en tydlig samverkan med kommunens verksamhet. Man ansåg att ansökan i stället skulle betraktas som ett verksamhetsbidrag för att starta en ny verksamhet, förutsatt att avtal fanns tecknade med ett antal myndigheter som placerar ungdomar i Livsstilshuset.
I ansökan som överlämnades till nämnden nämns flertalet samverkansparter, bland annat polisen, kriminalvården och socialtjänsten. Men några direkta avtal ska inte ha upprättats. Livsstilshuset drevs dessutom av samma personer som orsakade Kris blödande ekonomi. Kommunen och ansvarigt kommunalråd Mohammad Hassan (FP) hade kännedom om de ekonomiska problemen och problemen hos ledningen. Ändå beslutade nämnden att betala ut ett bidrag på 600 000 kronor.
– Konceptet hade prövats förut i Göteborg och där hade det fungerat. Därför valde vi att stödja projektet, säger Mohammad Hassan i dag.
Från Kris sida har man ständigt hävdat att målet med Livsstilshuset var att få dit elever från Uppsala. Trots det har inga ungdomar från Uppsala vistats på hemmet. I Göteborg kom nästan hälften av placeringarna från Göteborgs stad som även stödde projektet på andra sätt.
– Om jag ska tolka situationen tror jag att man hos socialtjänsten ansåg att man behövde vara försiktiga med verksamheten på grund av tidigare strul inom Kris. De hade skapat en historia som inte går att sudda ut så lätt, säger Mohammad Hassan.
Ändå beslutades att ge ett startbidrag på 600 000 kronor?
– Det finns också fördelar. Tanken från början, som jag förstod det, var att erbjuda platser till ungdomar från hela landet. Dessutom har Livsstilshuset genererat pengar till kommunen exempelvis i form av arbetstillfällen. Därför kan man se det som en bra investering.
I augusti förra året beslutade Kris att avveckla hemmet. Den ena anledningen var det utsatta ekonomiska läge som ledningen i försatt föreningen i. Den andra var enligt personer på Kris att socialtjänsten i Uppsala inte ville använda sig av huset. Något som chefen för socialtjänsten inte vill hålla med om.
– Vi var inte involverade när hemmet startades upp utan blev inblandade i ett sent skede. Vi hade inte heller något avtal med Livsstilshuset som sa att vi exempelvis skulle skicka personer dit. Men vi har ändå fört en dialog med dem och informerat våra klienter som kunnat vara intresserade om verksamheten, säger Åsa Danielsson, chef på socialförvaltningen.
Norrköping och Botkyrka är två kommuner som använt sig av Livsstilshuset. Sammanlagt har de två kommunerna haft fem personer placerade i Uppsala och har tillsammans betalat nästan 1 800 000 kronor för platserna. Från Norrköpings sida är man mycket nöjda med samarbetet.
– Livsstilshuset genomförde en ovärderlig insats i vårt arbete mot den organiserade brottligheten i vår kommun. Bland annat blev resultatet att en kriminell organisation la ner sin verksamhet, säger Bertil Senestad på socialkontoret i Norrköping som ansvarade för samarbetet.
Han saknar förståelse för Uppsala kommuns agerande.
– Det är tråkigt att de inte engagerade sig mer. De stöttade inte behandlingshemmet, säger Berlin Senestad.
I början av 2013 stängdes även Livsstilshuset i Göteborg, anledningen där var för få placeringar.