Betalning per timme stressar äldre

Från och med den 1 juli får äldre och funktionshindrade i Uppsala betala sin hemtjänst per timme.- Det är väldigt stressande för brukarna, säger Sebastian Siberg Le Grevès, vårdbiträde.

Uppsala2008-07-19 00:01
Anledningen till att systemet ändrades är att många brukare inte tidigare fått all den hjälp de blivit beviljade och betalat för. Det menar man vid Uppsala kommun.
- Vi har fått många samtal om detta till äldrekontoret. Den stora fördelen med det nya systemet är att brukaren i fortsättningen betalar för exakt den tid som är utförd, säger Carina Kumlin vid äldrekontoret.

Hon ser inga nackdelar med systemet. Men Sebastian Siberg Le Grevès, vårdbiträde vid vårdboendet Hagundagården, tycker att systemet tvärtemot har övervägande nackdelar.
- Det här känns så långt ifrån vård man kan komma. Man flyttar fokus från vården till tiden och kostnaden vilket är raka motsatsen till hur vi vill jobba. Jag har hittills inte träffat någon som är positiv till detta, säger han.

Sebastian Siberg Le Grevès menar att personalen även kan hamna i ett moraliskt dilemma på grund av att de själva ansvarar för att registrera hur mycket tid brukarna ska få betala för.
- Det absolut värsta är att många av brukarna upplever vårt besök som ett stressfyllt moment, säger han.

Beslutet om det nya avgiftssystemet togs i kommunfullmäktige 26 maj och verkställdes en månad senare, en process som enligt många gått för snabbt.
- Det hela känns väldigt ogenomtänkt. Jag skulle vilja att beslutsfattarna följde med oss ut och fick höra de reaktioner vi får när vi träffar de äldre, säger Sebastian Siberg Le Grevès.

Lars O Ericsson, kommunalråd med ansvar för äldrefrågor i Uppsala kommun, förklarar att de snabbt ville ersätta det system som fungerade dåligt.
- Det var lika bra att dra i gång med det nya systemet. Vi såg fler fördelar än nackdelar med det, men liksom allt annat måste också det här utvärderas. Vi får se om ett år hur det fungerat, säger Lars O Ericsson, som tror att oron kring det nya systemet försvinner när de berörda blivit invanda med det.

Systemet med att hemtjänstpersonalen noterar in- och uttid för hand kommer att fortsätta i väntan på att en elektronisk lösning för tidsregistrering tagits fram. Men det lär dröja, tror Carina Kumlin vid äldrekontoret.
- Vi arbetar med det här nu och inom ett år, förhoppningsvis tidigare, ska det vara helt färdigt. Jag förstår brukare som har svårt att förstå syftet med den manuella tidsregistreringen men det är ett system vi ska använda under en övergångsperiod, säger hon.
FAKTA

Nya avgiftssystemet


Förslaget till det nya avgiftssystemet togs fram av äldrenämnden våren 2007. Det nya avgiftssystemet i Uppsala innebär fyra stora förändringar inom omsorgen för äldre och funktionshindrade.
- Matavgiften på vårdboende har höjts från ett maxbelopp på 1200 kronor till ett maxbelopp på 2536 kronor per månad. Anledningen är, enligt kommunen, att Uppsalas matavgift varit för låg i jämförelse med övriga landet.
- Hemtjänstavgiften grundar sig på utförd timme i stället för som tidigare på beviljad tid enligt biståndsbeslut. Från 1 juli betalar personen 225 kronor per timme som han eller hon fått hjälp. Maxbeloppet är 1640 kronor och uppnås efter drygt sju timmar.
- Avgiften för hälso- och sjukvårdsinsatser, tidigare 75 kronor per månad, tas bort. Sjuksköterskan eller sjukgymnasten på plats för fördela sina tjänster efter behov. Kommunen hoppas med detta på mindre administrativt arbete.
- Avgiften för boendestöd för psykiskt funktionshindrade tas bort.

Alla avgifter beräknas individuellt. Avgiften grundar sig på brukarens totala inkomst minus skatter, avdragsgilla avgifter, boendekostnad och ett förbehållsbelopp. Förbehållsbeloppet bestäms årligen av Skatteverket. Den summan som blir över är det så kallade avgiftsutrymme som motsvarar den högsta avgift brukaren kan betala för kommunal omsorg. Avgiften får inte överstiga maxtaxan, det vill säga 1 640 kronor per månad.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om