– Det här är en viktig del i SLU:s strävan att bli klimatneutral till 2027, sade Martin Melkersson som är universitetsdirektör vid SLU.
Tillsammans med Peter Boman, marknadsområdeschef vid Akademiska Hus, kopplade han symboliskt ihop två kontakter när den nya anläggningen invigdes.
Det är dock statligt ägda Akademiska hus som står för solcellssatsningen. Totalt har Akademiska hus installerat 5 462 kvadratmeter nya solceller på taken på campus Ultuna. Tillsammans med en mindre anläggning som byggts tidigare är nu 6 434 kvadratmeter av taken fyllda av solceller.
– De kommer att producera en miljon kilowattimmar, kWh, el per år. Det motsvara åtta procent av elförbrukningen, säger John Johnsson som är teamledare för energisatsningen vid Akademiska Hus.
Investeringen kostar drygt tio miljoner kronor. Akademiska Hus räknar med att anläggningen kommer att vara avbetalad på tio års sikt.
– Vi gör investeringen för att skapa ett hållbart campus och för att vi känner ett ansvar för att främja utvecklingen av solceller. Priserna sjunker samtidigt som solcellerna blir allt mer effektiva, säger John Johnsson.
Han jämför med den hisnande utveckling som mobiltelefonerna genomgått de senaste decennierna.
– Dagens solceller räddar inte planeten. Men nästa generation eller den därefter kommer att vara så billiga att de finns i överallt.
Under invigningen kunde den som ville se anläggningen gå en guidad tur på campus Ultunas tak. Väl uppe kunde alla se att solcellerna är spridda över flera tak. Förutom på Veterinärmedicinskt- och husdjursvetenskapligt centrum sitter de på Mark-vatten-miljöcentrum, undervisningshuset, biblioteket och på Ulls hus.
– Sammantaget är det här den största solcellsanläggningen Akademiska hus har i Sverige, säger John Johnsson.
Josefine Agrell, som jobbar på institutionen för Mark och miljö som administratör, var en av 20-talet personer som var med på visningen.
– Det är jätteintressant och jag vill se hur det ser ut. Att producera el från solceller ligger i linje med det SLU jobbar med. Vi pratar en hel del om miljö på jobbet och jag tror de flesta tycker det här är en bra satsning, säger hon.
Akademiska Hus planerar också en minst lika stor satsning på solceller tillsammans med Uppsala universitet de närmaste två åren som en del av deras gemensamma hållbarhetsvision.