Bildnings- och kulturcentrum växer fram

Nu står ytterväggarna på plats kring Stenhagens omdiskuterade centrum för skola, fritid och kultur. Samtidigt som andra skolor riskerar nedläggning förbereds för att ta emot 350 elever i de nya lokalerna, som ska bli en mötesplats för hela stadsdelen.

Foto: Rolf Hamilton

Uppsala2007-10-05 20:03
Från utsidan kan byggnaderna som breder ut sig intill Stenhagens affärscentrum i västra Uppsala se nästan färdiga ut, men innanför dörrarna ligger ännu betonggolven råa och rummen gapar tomma. Nu börjar sista fasen i arbetet, när klassrum, bibliotek, idrottshall och andra lokaler ska inredas. Om knappt ett år, i augusti 2008, ringer det in för de första eleverna. Enligt byggansvariga håller tidplanen, liksom budgeten på 175 miljoner kronor.

Det är ingen slump att byggnadskomplexet går under namnet bildnings- och kulturcentrum, i stället för skola, rätt och slätt. Kommunen har höga ambitioner. En grundtanke är att skapa en mötesplats för stadsdelens invånare av alla åldrar och med olika intressen. Några nyckelord för byggnaden och verksamheten är samverkan mellan kommun och föreningsliv, flexibel användning, öppenhet och gemensam värdegrund.
- När allt samlas under samma tak och det ideella engagemanget tas tillvara hoppas vi resultatet blir bättre insatser för de unga, med en helhetssyn på uppväxtvillkor och behov, säger Ulf Lundström, kommunens processledare för verksamheterna.

Det blivande allhuset är ett exempel. Till höger om entrén finns biblioteket, öppet för alla, men också skolbibliotek för eleverna. Till vänster samsas utrymmen för föreningar och fritidsverksamhet, kanske internetcafé, pingisrum, biljardbord, pysselhörnor. Foajén har plats för utställningar eller samlingar.
Idrottshallen, med fullstora mått för elitspel, kan samla både elever, föreningar, idrottspublik och musikintresserade:
- Läktaren har plats för 200 personer, men vid en konsert med publiken nere på golvet kan man få in flera hundra, konstaterar kommunens projektansvarige Thomas Thunblom, när han visar runt på byggarbetsplatsen. Ett rum intill inreds speciellt för dansverksamhet.

Projektet är inte okontroversiellt. Behovet av en ny skola har ifrågasatts, när elevkullarna väntas minska och nedläggningar av skolor förberetts, samtidigt som befintliga lokaler blir alltmer nedslitna. De borgerliga partierna i Uppsala ansåg att anläggningen skulle bli alltför dyr, när den klubbades av den tidigare majoriteten. Senaste budet är att delar av byggnaden kan komma att hyras ut.
Ulf Lundström är för sin del övertygad om att både förskolan och skolan kommer att fylla varenda plats, även om det sker med elever från både Stenhagen och Hagundaområdet, som tidigare rest till Katedralskolan. Han påpekar att Stenhagen växer och har högst andel ungdomar bland Uppsalas stadsdelar. En bottenplatta för att bygga ut förskolan anläggs redan från början. Men i en okänd framtid ska hela skolan enkelt kunna byggas om till bostäder, kanske som en lärdom av vad som kan ske när befolkningstrender vänder.



Fakta:
Stenhagens bildnings- och kulturcentrum byggs för cirka 350 elever och 40 förskolebarn. Strax intill byggs ett vårdboende med 80 platser. Fyra kommunala nämnder med ansvar för barn, ungdomar, utbildning, arbetsmarknad, kultur och äldre samarbetar kring projektet. Lokala elev- och föreningsråd ska få inflytande på verksamheten i samverkan med kommunens personal.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om