Bilinbrotten minskar

Bilstölder och andra bilrelaterade brott fortsätter att minska i Uppsala län. Mängden stulna bilar har mer än halverats de senaste fem åren. Minskningen är unik bland vardagsbrotten.

Allt färre bilar hamnar hos försäkringsbolagen med inbrottsskador, konstaterar Susanne Fagerberg, skadechef hos Länsförsäkringar i Uppsala.

Allt färre bilar hamnar hos försäkringsbolagen med inbrottsskador, konstaterar Susanne Fagerberg, skadechef hos Länsförsäkringar i Uppsala.

Foto: Jörgen Hagelqvist

Uppsala2008-01-17 18:28
Bilbrotten i Uppsala län har sjunkit med nästan 60 procent sedan 2002 (se tabell här intill). Nedgången i C-länet är större än riksgenomsnittet. I statistiken från Brottsförebyggande rådet (Brå) ingår förutom rena bilstölder även stöldförsök och stöld av ägodelar ur bilar.
Stölder av bilar är den kategori vardagsbrott som minskar allra snabbast. I Uppsala kommun fick polisen år 2002 ta emot 856 anmälningar om stulna bilar. Förra året var siffran nere i 207, en minskning med 75 procent. Bilbrotten blir färre trots att befolkningen, och därmed antalet bilar, stadigt blir fler i Uppsala.

Polisens och brottsforskarnas förklaring till nedgången är att bilarna blivit svårare att stjäla. Susanne Fagerberg, skadechef på Länsförsäkringar i Uppsala, bekräftar bilden:
- Vi ser ett klart samband med bättre lås och startspärrar. Integrerade cd-spelare och radio gör att tjuven får allt mindre anledning att ta sig in i bilen för att försöka stjäla utrustningen.
De minskande stölderna har dock knappast någon motsvarighet i lägre premier för landets bilägare. Enligt Susanne Fagerberg är bilstölderna en förhållandevis liten kostnadspost för bolagen. Dyrare reparationer bidrar till att den samlade skadekostnaden inte sjunker.

Vid Uppsalapolisens brottsofferenhet pågår ett arbete i syfte att minska bilbrott och andra vardagsbrott. Projektet har startat i Håbo kommun, där bilstölderna tidigare ökade, tvärt emot länet som helhet. Nu har stölderna minskat med nästan 40 procent på tio månader. Polisinspektör Hans Wallin som leder projektet slår fast att samarbete är nyckeln till framgång. I Håbo undertecknas ett åtagande av polisen, kommunen, bostadsbolaget, försäkringsbolag, räddningstjänsten och Stöldskyddsföreningen. Kommunala Håbohus har exempelvis utfäst sig att förbättra belysningen och hålla undan tät vegetation på p-platserna.
- Det ställer krav på alla deltagare att verkligen agera. När någon aktör är ensam om en satsning rinner arbetet lätt ut i sanden, säger Hans Wallin.
Projektet går nu vidare till Tierps kommun och ska på sikt införas i hela länet, om planerna går lås.
Fler stulna cyklar anmäls
Samtidigt som bilbrotten minskar i Uppsala län så anmäls allt fler stulna cyklar till polisen. Enligt preliminära siffror från Brå fick Uppsalapolisen ta emot tio procent fler anmälningar om cykelstölder 2007 än året innan. Över 3200 cyklar stöldanmäldes i länet förra året. Utöver de anmälda stölderna så försvinner ett stort men okänt antal cyklar som aldrig kommer till polisens kännedom. Risken är också betydligt större att bli av med sin cykel i Uppsala än i riket som helhet, enligt brottsstatistiken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om