Erik Pelling (S), kommunalråd och ordförande i plan- och byggnadsnämnden känner väl till de hot mot grundvattnet som en utbyggnad av Ulleråkerområdet innebär. Men han anser ändå att de problem som experterna flaggar för är hanterbara.
– Vi tror att det går att vidta åtgärder för att skydda grundvattnet i åsen genom nytänkande kring ny teknik, nya byggnadslösningar och hårdare miljökrav för de som ska bygga och bo där. Vår ambition är att det här ska bli en stadsmiljö i världsklass. Det är en tvingande nödvändighet, säger han.
Restriktionerna blir strängare främst när det gäller trafiken.
– Bilar kommer inte att vara prioriterade och inga lastbilar ska få tillträde till området. Gång- och cykeltrafik ska uppmuntras och så kommer alla som flyttar in i området att informeras om att det finns restriktioner för att hantera miljöfarliga ämnen. Ulleråker är redan i dag bebyggt helt utan restriktioner. Nu gör vi ett omtag som innebär att vi bygger vidare efter helt nya förutsättningar, säger Erik Pelling.
Är ni beredda att banta utbyggnaden om det visar sig att hotet mot grundvattnet blir för stort?
– Inget är hugget i sten. Projektet har utformats utifrån högt ställda krav. Nu är förslaget ute på remiss för att vi ska få in synpunkter och förhoppningsvis fler och nya ideer på hur vi kan lösa de problem som kan uppstå.
Vad är viktigast, fler bostäder eller vattentäkten?
– Både och. Vattentäkten är en fantastisk tillgång och grundförutsättning för Uppsalas utbyggnad. När det gäller bostäderna så ställer vi höga krav och vi tror att det faktiskt går, säger Erik Pelling.
Kommunalrådet Stefan Hanna (C) prioriterar vattentäkten.
– Vi har varit väldigt tydliga med att exploateringen inte ska äventyra vårt dricksvatten. Den frågan har varit uppe på alla möten vi haft, säger han.
Samtidigt anser han att det måste byggas mycket bostäder på Ulleråkerområdet om skattebetalarna ska få tillbaka de 1,8 miljarder kronor som kommunen köpte marken av landstinget för.
– Vi ligger ute med väldigt mycket pengar. Så vi måste ha en hög exploateringsgrad. Jag anser att överenskommelsen med landstinget borde ha haft en klausul som reglerade priset i förhållande till hur mycket bostäder som är möjligt att bygga. Då hade det här inte varit något problem.
Vad är viktigast för dig, fler bostäder eller vattentäkten?
– Vattentäkten måste gå först. Vi kan inte äventyra den, säger Stefan Hanna.