I en kundundersökning som Uppsala Bostadsförmedling gjorde förra året bland 1 551 av sina bostadssökande svarade bara fem procent att de skulle kunna betala mer är 8 000 kronor i månaden, genomsnittshyran, för en tvåa. Det är långt ifrån priserna på Uppsala växande bostadsmarknad där de flesta nybyggda bostadsrätter och hyreslägenheter är dyra och renoveringar av äldre områden får hyrorna att skjuta i höjden. Det gör att unga och nyanlända har svårt att få en egen lägenhet. Samtidigt kan äldre och familjer med låga inkomster inte hitta boenden som matchar plånboken.
Samtidigt har Uppsala lägst andel hyresrätter, 36 procent, av landets befolkningsmässigt största kommuner.
Nu vill Uppsala kommun öka andelen lägenheter med låg hyra så att också hushåll med låga inkomster kan få en bostad. En ny handlingsplan, Bostad för alla, är ett första steg på vägen mot en mer jämlik bostadsmarknad.
Är det möjligt?
Ja, enligt kommunalrådet Erik Pelling (S), som ansvarar för bostadsfrågor.
– Grundproblemet är att det har byggts för lite under lång tid. Det har pressat upp priserna på både bostadsrätter och hyresrätter. Det viktigaste är att fortsätta bygga och att få in fler bostadsbyggare som är med och pressar priserna.
Hur då?
– Vi har inte alla svar i dag, men vi kan ställa krav som driver utvecklingen mot lägre hyror. Målet är att vi ska bli en av de bästa kommunerna i landet på att bygga socialt hållbart med låga boendekostnader för den enskilde, säger Erik Pelling.
Han hoppas att det statliga investeringsstödet som togs bort i den budget som Moderaterna och Kristdemokraterna fick igenom i riksdagen innan jul ska återinföras.
– Det sänker hyreskostnaderna. Flera projekt pausades när stödet försvann, bland annat studentbostäder i Ekeby och på Ultuna. Samtidigt är flera nya boendeformer på gång, som kollektivboenden och kooperativa hyresrätter i Rosendal.
Hur hög ska hyran få vara?
– Jag kan inte säga en siffra. Det är upp till parterna på hyresmarknaden att bestämma.
Var ska de billiga bostäderna finnas?
– Överallt där man bygger i stan. Vi kommer inte att bygga billiga bostäder på någon avsides åker utan blanda så mycket som möjligt. Att separera olika grupper från varandra är en dålig bostadspolitik.
Ett av handlingsplanens mål är att tre procent av bostäderna som byggs på kommunens mark ska ha låga hyror. Siffran är satt utifrån det åtagande mot staten som kommunen gjort inom ramen för Uppsalapaketet där södra delarna av stan byggs ut kraftigt och får dubbelspår till Stockholm.
Varför inte mer, 33 000 nya bostäder ska ju byggas i södra stan?
– Det ska vi diskutera. Siffran kan höjas när vi utarbetar en ny bostadspolitisk strategi, säger Erik Pelling.
Vänsterpartiet är det enda parti som hittills haft invändningar mot planerna och partiets kommunalråd Tobias Smedberg är kritisk.
– I praktiken innebär treprocentsmålet att bara en av hundra nybyggda bostäder i flerfamiljshus kommer ha låg hyra. Socialdemokraterna verkar inte ha förstått vidden av den bostadskris vi befinner oss i, säger han.
Han är också kritisk till att Bostad för alla vill att Uppsalas bostadsbestånd ska ha 30 procent hyresrätter som en lägsta nivå.
– I dag är det 36 procent. Ska vi kunna erbjuda en bostad åt alla så måste nivån bli högre. Vi föreslår 50 procent. Dagens nivå visar ju bara att marknaden inte klarar av att erbjuda alla en bostad. Då måste samhället gripa in, säger han.
Erik Pelling är dock tveksam till att höja.
– Målet är att minst en tredjedel av det som byggs nytt ska vara hyresrätter. Det svåra är inte att få fram fler hyresrätter utan att göra det möjligt för alla att välja och växla mellan olika upplåtelseformer. Så länge det är brist på hyresrätter så kan hyresvärdarna ställa höga inkomstkrav för att hyra ut en lägenhet. Det gör att vissa grupper inte kommer in på bostadsmarknaden.
Om ni höjer andelen till 50 procent som V vill så försvinner väl bostadsbristen?
– Nej, det är fler bostäder som får bort bostadsbristen. Den som vill bo i hyresrätt ska kunna göra det och den som vill äga sitt eget hem ska kunna göra det. En rimlig boendekostnad är viktigt oavsett om man bor i hyresrätt eller bostadsrätt, säger Erik Pelling.
Andra kommuner har betydligt större andel hyresrätter. Är dom fel ute?
– Andra kommuner har en helt annan historia. Vi har en historia av mindre byggmästare som byggde bostadsrätter. Vår utmaning är att få till den småskaliga blandningen av olika bostäder.
När har Uppsala en bostad för alla?
– Det kommer att ta lång tid. Det är den krassa verkligheten. Jag kan inte sätta något slutdatum, säger Erik Pelling.