Billigare att bygga bo begagnat

Att flytta hemifrån ger inte bara en helt ny frihet utan också en plågsam insikt om att pengarna inte bara ska räcka till hyran. Stekpannan, toapappret - allt kostar. Ett enkelt knep för att sänka kostnaderna är att satsa på begagnat.

Foto: SCANPIX

Uppsala2012-08-20 11:04

De allra flesta i åldern 20-27 år klarar hyran utan problem. Men en ökande andel, två av tio får hjälp av föräldrar eller andra anhöriga, enligt en undersökning från Hyresgästföreningen.
– Väldigt många av dem som flyttar hemifrån tvingas att bo i andra hand och betalar väldigt dyrt för det, säger Barbro Engman, förbundsordförande för Hyresgästföreningen.

Pressen är också hård på dem som söker ett förstahandskontrakt.
– Hyresvärdarna ställer ofta tuffa krav på inkomst och att det inte ska finnas några betalningsanmärkningar. En del kräver också en årsinkomst som motsvarar tre eller fyra gånger årshyran.

Det allra viktigaste för den som flyttar från föräldrahemmet är att alltid betala hyran i tid, annars riskerar man att bli vräkt. När den är betald gäller det att fördela pengarna så att de räcker hela månaden. Ett bra tips är att försöka göra en budget, helst innan flytten. En klassiker är att samla alla kvitton och se vart pengarna går. Det finns också enkla budgetmallar på både Konsumentverket och på bankernas hemsidor. Gratis appar till mobilen och enkla datorprogram underlättar också att föra kassabok och ha koll på pengarna.

Enligt Hyresgästföreningen har varannan som flyttat hemifrån 5 400 kronor att leva på när hyran är betald. Det är 200 kronor mindre än vad Konsumentverket tycker att en person mellan 18 och 30 år behöver. Konsumentverket räknar också med att den som flyttar hemifrån behöver 27 800 kronor för att köpa nya möbler och utrustning, men i deras beräkning är allt nyinköpt. För den som fyndar begagnat går det att komma betydligt billigare undan.

Bästa rådet är att börja med att botanisera hemma hos föräldrar samt mor- och farföräldrar. De har ofta mer saker i skåpen än de använder och brukar med glädje vilja se prylarna komma till användning bland barn och barnbarn. Till skillnad mot sina föräldrar har unga i dag tillgång till en stor marknad för begagnat. I secondhandbutiker går det att hitta allt från porslin och annat husgeråd till möbler och handdukar. För den som inte letar efter det allra trendigaste, går det att hitta tallrikar och glas från tio kronor och uppåt. Och på nätet finns begagnade sängar, bord och stolar i mängder.

Startkostnad för första hemmet

Konsumentverket har räknat på vad en person behöver köpa till första hemmet. I beräkningen är allt nyköpt men så billigt som möjligt.

Kök: Porslin, bestick, mikrovågsugn och övriga köksgeråd: 5 500 kronor.

Sovrum: Säng, madrass, lampa, sängbord, matta, rullgardin, byrå, stol och sängkläder: 3 200 kronor.

Vardagsrum: Soffa, bokhyllor, soffbord, fåtölj, matta, taklampa, golvlampa, gardiner och medieutrustning: 16 000 kronor.

Hall & badrum: Spegel, lampa, handdukar, verktyg, städ- och tvättutrusning: 3 100 kronor.

Totalt: 27 800 kronor. (TT Spektra)

Drygt 12 000 kronor i månaden för att bo själv

Vilka kostnader har en 20-åring i en medelstor svensk stad? På Konsumentverkets sajt Ungkonsument.se finns följande beräkning som ger en fingervisning. I budgeten motsvarar hyran en bostad med två rum och kök. Utgifter för semester, sjukvård eller sparande är inte medräknade.

Kvinna/Man

Alla måltider i hemmet utom lunch: 1 440 / 1 830

Förbrukningsvaror: 100 / 100

Hemutrustning: 420 / 420

Medier: 930 / 930

Hyra & el: 4 900 / 4 900

Hemförsäkring:80 / 80

Summa hushållsutgifter: 7 870 / 8 260

Övriga utgifter

Hygien, inklusive tandvård: 490 / 370

Kläder & skor: 620 / 600

Fritid: 630 / 630

Mobiltelefon: 180 / 180

Utelunch 20 ggr i månaden: 1 520 / 1 520

Resor med kollektivtrafik: 500 / 500

Fackavgift & a-kassa: 450 / 450

Summa övriga utgifter: 4 390 / 4 250

Total kostnad: 12 260 / 12 510

(TT Spektra)

Checklista: Så räcker pengarna längre

+Köp begagnat.

+Ha ett matlag med kompisarna, ni delar på kostnaderna och får sällskap vid middagsbordet.

+Dela lägenhet med en eller flera.

+Storhandla när det är extrapris och frys in.

+Ha koll på elen. Tänk på att stand by-funktionerna ökar elförbrukningen jämfört med att stänga av.

+Duscha inte i evigheter - varmvattnet kostar.

+Betala räkningarna i tid. Förseningar kostar extra och kan leda till betalningsanmärkning.

+Var medveten om hur du använder mobilen, annars skenar kostnaderna.

Källa: SEB

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om