Bilplatser blir cykelplatser vid Saluhallen

Sju p-platser för bilar ger plats för 48 cyklar. Det är en del av den pågående omfördelningen av parkeringsytorna i centrala Uppsala.

På S:t Eriks torg ska sju p-platser i den nedre raden vid träden göras om till cykelställ för 48 cyklar.

På S:t Eriks torg ska sju p-platser i den nedre raden vid träden göras om till cykelställ för 48 cyklar.

Foto: Svetlana P Jansson

Uppsala2019-11-26 20:59

Sedan tidigare har tre p-platser på Väderkvarnsgatan utanför Friskis & Svettis omvandlats till cykelställ för 30 cyklar. Platsen är populär, och enligt Ellinor Wik, trafikplanerare på kommunen, hade man kunnat fylla fler cykelställ.

– Vissa tider på dygnet är det många som tar cykeln dit för att träna. Tidigare har många ställt sig på trottoaren, vilket inte är önskvärt. Vi började därför med att omvandla tre p-platser för bil och för att senare utvärdera behovet, säger Ellinor Wik.

Nästa plats där bilarna får maka på sig är S:t Eriks torg, mitt emot Saluhallen. Sju parkeringsplatser för bilar ska här omvandlas till cykelställ för 48 cyklar. Dessutom ska två p-platser på Kungsängsgatan ge plats för 20 cyklar, nära korsningen med Bangårdsgatan.

– Det finns uttalat i handlingsplanen för parkeringar att styra om parkeringen mot parkeringsgaragen. Det finns inte så många cykelparkeringar runt S:t Erikstorg, vilket gör att vi med den här åtgärden kan styra om mot ett mer hållbart resande. Vi jobbar också med att skapa fler pendlarparkeringar så att man inte ska behöva ta bilen in till staden, säger Ellinor Wik.

I många cykelställ i centrala Uppsala står cyklar kvar länge. Varför rensas inte fler bort?

– Det är en fråga där vi ser att vi behöver jobba mer och vi kan utveckla arbetet med att frigöra platser genom att ta bort långtidsparkerade cyklar. Man kan parkera sin cykel på den egna fastigheten, precis som man tänker med bilar, säger Ellinor Wik.

På väderkvarnsgatan illustreras hur samma yta som för tre bilar kan rymma 30 cyklar.
På väderkvarnsgatan illustreras hur samma yta som för tre bilar kan rymma 30 cyklar.
Karta: Sankt Eriks torg
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!