På torsdagen gick fyra forskare vid Sverige lantbruksuniversitet och Sveriges geologiska undersökningar ut och varnade för att planerna på 8000 nya bostäder vid Ulleråker och utbyggnaden av södra Uppsala kan äventyra grundvattentäkten i Uppsalaåsen. Nu varnar också två av länsstyrelsens experter för följderna.
– Uppsalaåsen är landets femte värdefullaste vattentäkt som försörjer hela Uppsala stad med vatten. Att bygga i den omfattning som planeras i Ulleråker hotar grundvattnet. Blir det obrukbart så måste man hitta en ny vattentäkt för Uppsalas innevånare. Det innebär investeringar på flera miljarder kronor och Uppsala förlorar en naturlig vattenresurs som är gratis i dag, säger Annika Lindblad och Gunilla Lindgren, bägge miljöutredare på Länsstyrelsen.
LÄS MER: Debatt: "Dricksvattnet hotas"
Hotet kommer inte i första hand från att en stor brand- eller kemikaliekatastrof, snarare från till exempel en bilolycka. Risken är också mer långsiktig, där åsens vatten långsamt förorenas av mindre utsläpp under lång tid. Dagvatten, vatten som rinner från byggnader och gator, är fullt av kemikalier. Folk tvättar eller mekar med bilen, eldar och grillar, använder bekämpningsmedel till sina växter. Rester och föroreningar hamnar till slut på marken och sipprar ned i åsen med regnvattnet.
– De flesta föroreningarna kommer i dag från byggmaterial eller trafiken, i form av oljespill, partiklar och gummirester. Man kan bara titta på Fyrisån vars vatten inte uppfyller EU:s normer idag. Det kommer huvudsakligen från biltrafiken, säger Gunilla Lindgren.
Hon jämför med tillståndet i Östersjön som fått ta emot mängder med föroreningar under många decennier.
– Det fungerade till en viss gräns sedan kom kollapsen. Nu har vi syrebrist, döda bottnar och algblomning, problem som det är mycket svårt att göra något åt. Brunkebergsåsen i Stockholm är ett annat exempel. Några decennier efter att den bebyggdes var vattentäkten förorenad. Ju mer man bygger desto större är risken.
Kommunen kommer att kräva extra skydd för just vattentäkten?
– Ja, men vem ansvarar långsiktigt för underhållet av skyddet. Här kommer det att finnas en rad olika fastighetsägare och verksamhetsutövare och ingen vet hur medvetna de kommer att vara om riskerna över tid, säger Annika Lindblad.
Samtidigt växer ju Uppsala och folk måste ha någonstans att bo?
– Vi förstår att man vill bygga. Men vi vill varna för att man tar en jättestor risk för grundvattnet när man bygger på åsen. Uppsala har en unik vattenresurs som man borde vara mer rädd om när planerna är att stan ska växa till 350 000 innevånare, säger Gunilla Lindgren.