Biotages rekordresultat bäddar för flera förvärv

Uppsalaföretaget Biotage redovisade på tisdagen sitt bästa rörelseresultat någonsin. Företagets plan är nu att öppna kassakistan och köpa upp flera konkurrenter under de kommande månaderna.

Uppsala2009-02-10 22:02
Läkemedelsföretaget Biotage i Uppsala har ett angenämt men farligt problem: för mycket pengar på banken. 400 miljoner kronor ligger och skvalpar i kassakistan och för ett företag i en starkt konkurrensutsatt bransch innebär det risker. På tisdagen, efter att ha presenterat företagets starkaste rörelseresultat någonsin, berättade Biotages vd Torben Jörgensen för UNT om planen för att hantera problemet och samtidigt stärka marknadsandelen:
- Vi har en "short list" med företag som vi vill köpa upp. Jag räknar med att det kommer att bli minst ett förvärv under de kommande månaderna.

I slutet av 2008 sålde Biotage sitt affärsområde Biosystems till det tyska bioteknikföretaget Qigen.
- Efter affären har Biotage en mycket stark finansiell ställning, och det rådande marknadsläget skapat möjligheter. Finansmarknaden står still och investerarna vågar inte agera, samtidigt som vi sitter på mycket pengar. Lågkonjunkturen och finanskrisen gör att vi räknar med att kunna göra billiga förvärv, säger Torben Jörgensen.
@3a Text ui:Biotage redovisar ett rörelseresultat på 50 miljoner kronor för 2008, en förbättring med sju miljoner kronor jämfört med föregående år. Det är bolagets bästa årsresultat någonsin och nu föreslås en utdelning till aktieägarna på 20 öre per aktie.

Det är första fången i företagets historia som styrelsen föreslår en aktieutdelning.
Nettoomsättningen uppgick till 497,8 miljoner kronor (496,4 miljoner kronor 2007), och resultatet efter skatt uppgick till 299,1 miljoner kronor (99,4 miljoner kronor 2007).
@3a Text ui:Den svaga svenska kronan har bidragit till rekordresultatet, liksom en engångsintäkt om 500 000 dollar som Qiagen delbetalat för förvärvet av Biosystems. Men huvudorsaken till det starka resultatet är det sparprogram som löpt under tre år, hävdar vd Torben Jörgensen.
- Sedan 2006 har vi sett över våra omkostnader och årets resultat är en effekt av kostnadsöversynen, säger Torben Jörgensen till UNT.

Det är framför allt inom området Biosystems som effektiviseringsarbetet genomförts, och nu inriktar man sig på att stärka affärsområdet Discovery Chemistry. Men samtidigt varnar Torben Jörgensen för att 2009 kan bli ett svagt år.
- Vi har intensifierat arbetet med att förbättra rörelsemarginalen inom Discovery Chemistry och skapa tillväxt. Men lågkonjunkturen påverkar också vår verksamhet. 2009 kommer inte att bli ett bra år, säger han.

Vad kommer detta att innebära för Uppsalas räkning?
- Att vi lyckas nå bra resultat stärker vår forskning i Uppsala. Kostnadsöversynen kommer att påverka anläggningen i Uppsala marginellt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om