Bioteknikföretag planerar nyanställningar
De större bioteknikföretagen i Uppsala kommer att behöva nyanställa närmare 350 personer inom det närmaste halvåret. Det visar en rundringning som UNT gjort. Men nu börjar det bli ont om erfaren personal.
En av förklaringarna till de senaste årens snabba utveckling av nya bioteknikföretag i Uppsala är Pharmacias neddragning och omorganisation. Många med både lång och internationell erfarenhet inom Pharmaciakoncernen har fått ledande positioner i de nystartade bioteknikföretagen.
- För den här branschen har vi en otrolig hög kompetens att kommersialisera forskningsresultat samlad i Uppsala. Det finns inte något motsvarande på kontinenten, knappt ens i Boston, säger Erik Walldén, vd för Pyrosequencing.
Han är entusiastisk, men ändå betänksam när han tittar framåt.
- Den här kompetensen har inte så många personer. Det finns i en generation. Men jag ser inte förnyelsen. Det ankommer på oss mindre företag att se till att återväxten kommer.
Alla bioteknikyrken
Hans Johansson på Personal Chemistry ser framför allt en snar brist på erfarna chefer inom marknadsföringsområdet.
Uppsalaföretagens rekryteringsbehov gäller alla typer av yrken inom bioteknik. Företagen konkurrerar om forskare, processtekniker, laboratoriepersonal m fl. De lite mindre företagen, med cirka hundra-hundrafemtio anställda behöver nyrekrytera i snitt 25-30 personer. Amersham Pharmacia Biotech som är störst planerar anställa hundra personer. Det har varit det företag som under åren tagit in personer direkt efter avslutade universitetsstudier och vidareutvecklat dem. Det är där de flesta inom de nya bioteknikföretagen någon gång jobbat.
- Det är både på gott och ont. Här har de fått en bred och internationell erfarenhet, säger Per-Erik Sandlund chef för Amersham Pharmacia Biotech i Sverige.
Men nu börjar även Amersham Pharmacia Biotech känna av den ökade dragkampen om kvalificerad personal.
- Vi har insett att vi måste jobba hårdare med personalfrågan. Så stor konkurrens har vi inte haft tidigare. Det gäller att vi får behålla personalen.
"Bra med konkurrens"
Som ett led i detta har företaget under det sista året dragit igång ett mentorprogram för de nya i företaget. Programmet sträcker sig över fem-sex månader. Per-Erik Sandlund nämner också andra program för att utveckla och utbilda samt arbetsrotation med möjlighet till internationell erfarenhet med mera.
Både Per-Erik Sandlund och Pharmacia Diagnostics vd Magnus Lundberg är noga med att framhålla de möjligheter och förmåner som ett större sedan länge internationellt etablerat företag kan erbjuda.
Biacores personalchef Anders Svenberg talar om att företaget aktivt får marknadsföra sig mer som företag när ny personal ska rekryteras.
- Jag tycker konkurrens är bra. Det är bra med en viss omsättning av personal. Men vi måste få fler bostäder i Uppsala så att fler kan flytta hit, säger Magnus Lundberg, vd för Pharmacia Diagnostics.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!