Björklingebor känner sig bortglömda

I Björklinge håller man bygden levande genom lokala initiativ trots några kämpiga år sedan E4 flyttades. Men många känner sig bortglömda av Uppsala kommun.

Trivs. Johanna Bohman uppskattar lugnet i Björklinge. Det enda hon saknar är en träningsanlänning och bättre kollektivtrafik på obekväma tider.

Trivs. Johanna Bohman uppskattar lugnet i Björklinge. Det enda hon saknar är en träningsanlänning och bättre kollektivtrafik på obekväma tider.

Foto: Jonas Tetzlaff

Uppsala2016-07-25 11:00

I dag består Björklinge främst småhus och villor som byggdes i mängder under 1950–1970-talet. Om somrarna blomstrar orten ytterligare på grund av de många sommarstugorna vid Långsjön. Men förr blomstrade Björklinge ännu mer, när E4 susade förbi precis utanför samhället och många valde att stanna till i det lilla samhället norr om Uppsala.

– Min morbror bodde uppe vid E4 och kunde knappt ha fönstret öppet för att det var så mycket trafik, säger Kenneth Blom som bor strax utanför orten och driver företag inne i Björklinge.

I slutet av 2006 var det dags den nya etappen av E4 och vägen som gått nästan rakt genom orten blev plötsligt gamla E4.

– Mycket dog ju då. Det där stället fick ju exempelvis slå igen, säger Kenneth Blom och pekar upp mot Röde orm.

Det har genom åren funnits olika planer för vad som ska hända med det gamla värdshuset men de flesta har gått i stöpet.

Kenneth Blom sysslar med ortopedteknik och tycker att det fungerar bra att driva företag från Björklinge.

– Jag håller ju på med tillverkning och skickar det mesta av varorna med posten, det hade nog varit svårare annars, säger han innan han måste skynda in på matbutiken eftersom sista postleveransen för dagen går klockan 13.30.

Många Björklingebor som UNT pratar med vittnar om att det finns en stark tilltro till bygden och med sina över 3 000 invånare är Björklinge ett av kommunens största samhällen. Johanna Bohman flyttade hit från Valbo utanför Gävle för snart två år sedan. Hon trivs mer än bra.

– Det är så lugnt och skönt här, en bit bort från staden. Här har vi en stor tomt och kan dricka morgonkaffe på farstutrappen, säger hon.

Samtidigt känner sig många Björklingebor bortglömda av Uppsala kommun. Bristen på bostäder för äldre beskrivs som ett av de största problemen. Lena Linderoth driver fotvårdssalong i närheten av gamla E4 och tycker att nu måste det bli fart på bostadsbyggandet.

– Det känns som att Björklinge blivit lite av ett undantag i kommunen, säger Lena Linderoth.

Det har varit tal om flera olika bostadsprojekt från kommunens sida men det händer aldrig något, anser många.

– Äldre som vill flytta från sina hus måste flytta in till Uppsala. Har man bott här ute hela sitt liv och har alla sina vänner och bekanta här vill man inte sätta sig inne i staden, säger Lennart Eriksson som är engagerad i hembygdsföreningen.

Men trots känslan av att vara något åsidosatta inom kommunen försöker Björklingeborna själva hålla samhället levande. Ett exempel är evenemanget "Musik vid Långsjön" vid Sandviksbadet som drivs av ideella krafter. Man har också satsat på att utveckla badet i Björklinge, men det marknadsförs lite dåligt på kommunnivå.

– Det är inte så många som vet hur fint det är här. Vi har en väldigt trivsam stämning och bra sammanhållning. Kommunen borde satsa mer på en utbyggnad så att vi kanske kunde bli runt 5 000 invånare, säger Lennart Eriksson.

Han är född i Björklinge och har bott många år i Uppsala men nu flyttat tillbaka. Han tycker också att det hänt väldigt mycket positivt de senaste åren, exempelvis har kollektivtrafiken in till Uppsala förbättrats med direktbussar. Ett annat positivt exempel som lyfts fram är Björklingedagen som i år anordas för tredje gången då hundratals både nuvarande och före detta Björklingebor samlas. I år anordnas Björklingedagen den 28 augusti och då kommer bland annat kommunalrådet Erik Pelling (S) för att informera och svara på frågor om bostadsläget.

Planer för Björklinge

I men utanför Uppsala

I förslaget till ny översiktsplan för Uppsala kommun bedöms Björklinge kunna växa med cirka 300 bostäder fram till år 2050, framför allt ska bostäderna byggas genom förtätningar på central mark. Kulturvärdena ska beaktas, hänsyn till Långsjön ska tas och åkermiljön söder om kyrkan bör särskilt värnas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om