Både Björklund, som givetvis representerar hela regeringen, och Löfven har starka skäl avföra frågan från stridslinjen. Regeringen besväras av att vissa friskolor drivits av uppenbart oseriösa aktörer men avvisar tanken att friskolorna skulle vara förkla-ringen till sjunkande skolresultat. Socialdemokraterna vill återvinna trovärdigheten som ett parti som håller på kunskap i skolan men vill inte riskera en debatt på temat att en S-regering skulle tvinga väl fungerande och populära friskolor att stänga.
Men det tog lång tid för båda sidor attkomma i mål. Friskolekommitten, under förre utbildningsministern Lars Leijonborg (FP) fick förlängd tid gång på gång och besluten på den socialdemokratiska partikongressen gjorde inte saken lättare. När regeringen och socialdemokraterna enades följde också Miljöpartiet med. Både friskolornas framtid och självklara krav på kvalitet och insyn är därmed fast förankrade i riksdagen. Den enda partiledare som lär driva frågan om förbud mot enskilda alternativ inför valet 2014 lär vara Jonas Sjöstedt.
Det blir alltså inget vinstförbud och S-kongressens krav på kommunalt veto har omvandlats till samråd mellan kommuner och friskolor. Samtidigt kommer skarpare krav att ställas på friskolornas ägare – den som inte vill göra ett långsiktigt åtagande utan bara väntar på att sälja vidare till ett bra pris ska inte kunna komma i fråga. Skolinspektionen ska få nya möjligheter att besluta om sanktioner mot skolor som inte lever upp till sina åtaganden. Samma principer om öppenhet och insyn som gäller i offentligt driven verksamhet ska ställas på hela skolväsendet, alltså också på friskolorna.
Uppgörelsen stör antagligen en del personer både på borgerligt och socialdemokratiskt håll, men motsvarar nog ganska väl vad en majoritet av väljarna tycker. Kanske är den rent av ett förebud om samsyn kring en nationell kunskapsskola?