Det visar forskare vid bland annat Uppsala universitet och Oslo universitet i en studie, som publiceras i vetenskapstidskriften Science Signaling.
– Förhoppningsvis kan vår upptäckt i förlängningen bidra till utvecklingen av nya läkemedel, som på ett mer selektivt sätt hämmar tillväxten av blodkärl vid cancer och andra sjukdomar, säger professor Lena Claesson-Welsh vid Institutionen för immunologi, genetik och patologi, Uppsala universitet.
För att kunna växa måste de flesta cancertumörer ta hjälp av nybildade blodkärl som förser dem med syre och näring. Även vid flera andra sjukdomar än cancer spelar nybildning av blodkärl en viktig roll.
Sedan drygt tio år finns ett par miljardsäljande antikroppsbaserade läkemedel för att hämma ett protein, tillväxtfaktorn VEGF, som spelar en viktig roll vid nybildningen av blodkärl. Läkemedlen används som komplement i behandlingen av några cancerformer och för att motverka den abnorma nybildning av blodkärl som kännetecknar ett par ögonsjukdomar.
– Nackdelen med sådana läkemedel är dock att de hämmar all slags blodkärlstillväxt, även den som behövs för till exempel sårläkning eller när ett foster utvecklas i livmodern, säger Lena Claesson-Welsh.
I den nya studien visar forskarna vad som händer inuti blodkärlsceller när ett nytt kärl ska bildas. En kedjereaktion mellan en rad proteiner leder i slutänden till att cellerna i blodkärlet lossar från varandra så pass mycket att nya utskott av blodkärl kan bildas från dem.
Till forskarnas förvåning visade det sig att denna signalkedja inuti cellerna skiljer sig mellan olika vävnader, till exempel lungan och ögat. I lungans blodkärl är ett protein som kallas TSAd en viktig komponent i signalkedjan, men inte i ögats blodkärl där den inte produceras i cellerna.
– Detta öppnar för möjligheten att förhindra onormal blodkärlsnybildning vid cancer och andra sjukdomar i lungan genom att hämma TCAd-proteinet, men utan att störa den normala nybildningen av kärl efter VEGF-stimulering av blodkärl i andra delar av kroppen. Vi arbetar med att hitta sådana hämmare, men det är viktigt att betona att vägen till att någon av dem ska kunna bli ett färdigt läkemedel kommer att vara mycket lång, säger Lena Claesson-Welsh.
En vetenskaplig sammanfattning av studien kan läsas på http://stke.sciencemag.org/lookup/doi/10.1126/scisignal.aad9256