– En jätteviktig studie. Trots att så kallad trombaspiration under senare år blivit allt vanligare i infarktvården vet vi ännu inte säkert om metoden ger mer nytta än skada, säger docent Stefan James, överläkare vid Akademiska sjukhusets hjärtklinik och ordförande i styrgruppen för den nya studien. Akut hjärtinfarkt orsakas av att en blodpropp fastnar i någon förträngd del av hjärtats kranskärl och på så sätt förhindrar blodförsörjningen till en del av hjärtmuskeln. Ju längre stoppet består, desto större är risken för att hjärtat får bestående skador, i värsta fall så allvarliga att patienten dör.
I dag behandlas patienter med akut hjärtinfarkt rutinmässigt med så kallad ballongvidgning av det förträngda kranskärlet i kombination med att ett litet metallnät läggs in för att hålla kärlet fortsatt utspänt och därigenom minska risken för att förträngningen ska komma tillbaka. Ingreppen kräver ingen operation utan görs med hjälp av tunna plastslangar, katetrar, som via ett blodkärl i ljumsken förs hela vägen upp till hjärtat.
– Flera studier visar att dessa väletablerade metoder påtagligt sänker dödligheten efter hjärtinfarkten. Frågan nu är om överlevnaden kan ytterligare förbättras genom att allra först ta bort blodproppen, tromben, som orsakar hjärtinfarkten, säger Stefan James.
Även sådan så kallad trombektomi görs med hjälp av en specialkateter, som används för att suga upp blodproppen som täpper till kranskärlet. Denna metod har spridits snabbt i många länder under senare år. I Sverige i dag behandlas omkring hälften av patienterna med akut hjärtinfarkt med trombektomi före ballongvidgningen av kranskärlen.
– Fortfarande saknas dock säkra bevis för att trombsug förbättrar prognosen. En studie vid ett holländskt sjukhus för ett par år sedan visade visserligen dramatiskt ökad överlevnad efter trombektomi, men flera andra har pekat på att metoden varken gör till eller ifrån eller till och med ökar dödligheten, säger Stefan James.
Den nya studien kommer att bli flera gånger större än alla tidigare studier kring trombektomi vid akut hjärtinfarkt och är upplagd specifikt för att besvara frågan om metoden sänker dödligheten.
– Alla patienter som tas in akut för hjärtinfarkt i Sverige och vid ett par större kliniker i Danmark och Island erbjuds direkt after ankomsten till sjukhuset muntligt att delta. Godkänner de detta avgör slumpen om de ska få gängse rutinbehandling eller behandlas med trombektomi före ballongvidgningen och stentinläggningen, säger Stefan James.
Undersökningen är i flera avseenden unik. Vanligtvis tillkommer så stora prövningar på patienter på initiativ och bekostas – ofta med hundratals miljoner kronor – av stora företag.
– Vår studie har däremot tillkommit på initiativ av oss forskare, oberoende av industriintressen. Alla uppgifter i den kommer att hanteras inom ramen för det befintliga kvalitetsregister för kranskärlsingrepp. Tack vare detta helt nya sätt att använda patientregister kommer studien att kosta en bråkdel av vad kliniska studier normalt gör, säger Stefan James.