Blodprov ska sätta miljögifterna i fokus

Nu ska Uppsala bli kemikaliesmart – med hjälp av rektors blod.

blodprov.

blodprov.

Foto: Dan Hansson / SvD / TT

Uppsala2014-01-08 14:54

Ett blodprov på universitetsrektor Eva Åkessons ska visa om hon bär på miljögifter. Det är ett av inslagen när Uppsala tar föärsta steget mot att bli klimatsmart.

Hormonstörande kemikalier kan ha koppling till sådant som åderförkalkning, stroke eller diabetes. Det har Uppsalaforskaren Monica Lind visat i studier. Nu har hon tagit initiativet till ett kemikalienätverk i Uppsala och till en temadag i mars om vägen till ett kemikaliesmart Uppsala.

– Grovt uttryck kör vi i dag bara på i ullstrumporna och använder en massa kemikalier i vår vardag utan att vi vet om de gör oss sjuka eller inte. Jag vill att medvetenheten om de här frågorna ökar, säger Monica Lind som tog med sig idén om ett nätverk och en temadag från Örebro, där hon föreläst på en liknande dag.

I Uppsala står nu båda universiteten, landstinget, länsstyrelsen och Uppsala kommun bakom initiativet. Annika Edlund, miljökemist på Uppsala universitet, vill på sikt skapa något som liknar Uppsalas prisade klimatprotokoll, där ett antal stora aktörer i stan med sin underskrift förbundit sig till vissa klimatåtaganden.

– Temadagen i mars är för mig en del i ett långt samarbete som vi nu inlett. Målet är fler gemensamma aktiviteter och i slutändan någon form av gemensamt ställningstagande, kanske i stil med klimatprotokollet.

Kemikalierna i vår vardag har uppmärksammats mer de senaste åren, inte minst genom Stefan Jarls dokumentärfilm "Underkastelsen", men är likväl ett undanskuffat problem, menar Annika Edlund.

– Medvetenheten är låg om att så många varor vi använder dagligen innehåller farliga kemikalier. Få ser nog de hälso- och miljöfarliga kemikalierna som ett av de största miljöproblemen, utan tänker snarare på utsläpp från bilar och flyg eller på sophantering.
I nuläget är det bara offentliga aktörer i Uppsalas kemikalienätverk.

Borde inte Uppsalas företagare vara med?
– Det skulle vi gärna se, och det får vi väl ta i nästa steg.

På programmet under temadagen står, förutom en rad föreläsningar av forskare och representanter från myndigheter som Kemikalieinspektionen och Livsmedelsverket, blodtest av ett tjugotal personer. De ska få sitt blod analyserat ur kemikaliesynpunkt. En av dem är Uppsala universitets rektor Eva Åkesson, en annan av dem Annika Edlund.
– Vad proverna kommer att visa går inte att säga i förväg. Men vi kommer troligtvis att hitta miljögifter som egentligen inte ska finnas i vårt blod.

Temadagen hålls på Akademiska sjukhuset den fjärde mars.

Giftfri miljö ett miljömål

Sverige har 16 nationella miljömål. Ett av dem är en giftfri miljö. Enligt den bedömning som gäller just nu är det inte möjligt att nå målet till år 2020 med i dag beslutade eller planerade styrmedel. Tillräckliga underlag saknas för att bedöma utvecklingen i miljön.

Det är inte möjligt att ange någon tydlig utveckling, halterna i miljön av vissa ämnen minskar, medan halterna för andra ämnen ökar. För flertalet ämnen saknas dessutom underlag för att bedöma om halter i människa och miljö har förändrats. Landets länsstyrelser går också olika bedömningar av läget i sin region, men majoriteten menar att utvecklingen på området är negativ.

Källa: www.miljömål.nu

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om