Blodtryckshöjande gener funna
Ett internationellt konsortium med forskare vid bland annat Uppsala universitet har upptäckt åtta tidigare okända gener som påverkar blodtrycket. Vissa varianter av dessa gener bidrar till att driva blodtrycket uppåt.
Sammanlagt 93 forskargrupper från 14 europeiska länder har deltagit i den nya jättestudien, som i dag måndag publiceras i den välrenommerade vetenskapstidskriften Nature Genetics. Drygt 71 000 kvinnor och män med europeiskt ursprung, varav cirka 2 000 från Sverige, ingår i studien. Alla har fått sina blodtryck uppmätta och lämnat blodprover för genetisk analys. I analyserna av proverna kartlade forskarna med avancerad teknik systematiskt skillnader i enstaka "dna-bokstäver", så kallade SNPar, i hela arvsmassan. På så sätt kunde de hitta åtta områden i arvsmassan som innehåller gener med betydelse för regleringen av blodtrycket. Det gäller till exempel gener som kodar för proteiner som deltar i omsättningen av salt i kroppen och vid signaleringen i glatt muskulatur, till exempel i blodkärlsväggen.
- En av generna kodar för en så kallad kloridkanal i nervceller, som aldrig tidigare kopplats till regleringen av blodtrycket, säger Ann-Christine Syvänen.
Över hela världen är högt blodtryck en av de allra viktigaste riskfaktorerna för hjärtinfarkt, stroke och andra kärlsjukdomar. Att det vid sidan av miljöfaktorer som till exempel fetma och högt saltintag också finns starka ärftliga, genetiska komponenter bakom högt blodtryck har varit känt sedan länge.
- Av de åtta generna vi upptäckt har dock ingen enskild gen någon stor betydelse för blodtrycket. Men vissa varianter av dem kan om de ärvts i kombination med varandra driva blodtrycket rejält uppåt, säger Ann-Christine Syvänen.
Samtidigt framhåller hon att de nu upptäckta generna inte ens i kombination med varandra kan förklara mer än en del av ärftligheten vid högt blodtryck.
- Säkert finns fler ännu oupptäckta gener och kanske andra typer av genvarianter än de vi har analyserat här som har betydelse för regleringen av blodtrycket, säger Ann-Christine Syvänen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!