Bloggkrig på Försäkringskassan

En chef på Försäkringskassan har läckt uppgifter om problemen på myndigheten genom en anonym blogg, som har fått stor uppmärksamhet internt.

Uppsala2008-10-17 21:00
Förtroendekrisen på Försäkringskassan som UNT kunde berätta om i fredagens tidning kan bero på "bitterhet" bland personer som blivit av med makt och inflytande i samband med den stora omorganisationen. Det anser Eva Maria Magnusson, tidigare länsdirektör för Försäkringskassan i Uppsala, men som numera sitter i generaldirektörens stab.
- Jag är mycket ute i organisationen och jag upplever en positiv stämning. Men det finns ett fåtal personer som har haft inflytande men som har förlorat det och kan vara bittra. De är också mycket vältaliga, säger Eva Maria Magnusson.

En högt uppsatt chef med god insyn i verksamheten började i april att blogga anonymt om förtroendekrisen i Försäkringskassans ledning. Bloggen "Försäkringskassan inifrån" fick stor uppmärksamhet internt och sedan starten har över 35 000 unika besökare varit inne på bloggen.
Under pseudonymen "Observer" skriver den bloggande chefen bland annat så här:
"Inom Försäkringskassan finns efter förstatligandet 1 jan 2006 inga naturliga möjligheter till påverkan eller inflytande. Den nya ledningen, med nationellt säte i Stockholm, utstrålar en ledningsfilosofi som kort sagt har ett enda budskap: gilla läget! För säkerhets skull kompletteras budskapet med en tydlig gest med handen som talar om var dörren finns, om man inte är nöjd med tillvaron. Denna ledningsfilosofi går under namnet 'attraktiv arbetsplats'."

Flera ur personalen som UNT pratat med känner till bloggen.
- Det var en ögonöppnare för många och har diskuterats friskt. Det finns förstås olika åsikter om den, men jag tycker att den beskriver läget bra, det har varit kaotiskt under omorganisationen. Det är fortfarande kaotiskt, säger en person på Försäkringskassan i Uppsala.
Sedan en månad tillbaka är bloggen avslutad.
Eva Maria Magnusson är inte förvånad över att det finns kritik.
- Det fanns ett starkt tryck på Försäkringskassan att förändras. Ledningen valde att genomföra förändringarna på bara två år, och det har medfört risker. Jag är förvånad över att det har gått så bra och att kunderna inte har drabbats värre, men det beror förstås på att medarbetarna har kavlat upp ärmarna och verkligen jobbat stenhårt, säger Eva Maria Magnusson.

It-kostnaderna har skenat på myndigheten i samband med omorganisationen och under sommaren blev många utbetalningar försenade.
- Vi hade problem i juli och augusti, men nu ser handläggningstiden och resultatet bättre ut. Jämfört med hur det såg ut 2004-2005 har vi bättre resultat nu. Vi har haft it-problem under en längre tid men vi försöker få grepp om det.
Pia Forsberg, sektionsordförande i fackförbundet ST på Försäkringskassan i Uppsala bekräftar att det finns ett missnöje med omorganisationen:
- Processen har gått för snabbt och har varit smärtsam och arbetsbördan har under lång tid varit tung. Ärendemängden per handläggare är för stor. De uttalanden som har kommit från generaldirektören, tycker jag, varit för tillrättalagda och positiva. Det kommer att dröja länge innan medarbetarna får ägna sig åt sitt arbete i stället för att bekymra sig över omorganisationens konsekvenser. Frågan vi ställer oss är hur länge personalen orkar. Den här omorganisationen har medfört stora hälsorisker för de anställda, säger Pia Forsberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om