I samband med att Rikshem utfört renoveringar av lägenheter runt om i landet har hyresgästerna själva kunnat bestämma vilken typ av renovering som ska genomföras i just deras lägenhet. Detta har inneburit att boende som har valt en lägre nivå än normalgraden också har fått en lägre hyreshöjning när lägenheten är klar. Men så är inte fallet på Kvarngärdet där samtliga hyresgäster kommer att få en 52-procentig ökning på hyran.
– Vi tog över fastigheterna på Kvarngärdet av Uppsalahem vilket innebär att också har ärvt en nivå i hyresförhandlingarna. Därför har vi inte kunnat ha olika nivåer på renoveringarna, säger Ilija Batljan, vice vd på Rikshem.
Under de första fem åren kommer hyresgästerna i Kvarngärdet att få instegsrabatter på de nya hyrorna. Trots det fruktar flera personer att de snart kommer att tvingas flytta från sina lägenheter för att hyrorna blir för höga.
– Vi är medvetna om att ett antal personer drabbas av det här. Vi har i flera debatter framfört att det är viktigt att personer som drabbas av det här kan få hjälp från samhällets sida i form av till exempel bostadsbidrag, säger Rikshems vd Jan-Erik Höjvall.
Hyresgäster på Kvarngärdet och i Gränby har riktat kritik mot att de inte har råd att bo kvar, samtidigt som Rikshem betalat ut 60-70 miljoner kronor i konvertibler, som lösts in i förtid och gett klipp på 136 procent, till fyra av bolagets toppchefer, där Jan-Erik Höjvall och Ilja Batljan ingår. Jan-Erik Höjvall har dock svårt att dra den kopplingen.
– Vi måste göra skillnad på de här två sakerna. Vi var med och grundade bolaget. När vi bildade bolaget sa jag direkt att om jag skulle ta ansvar för Rikshem så ville jag också ha ett ägande i bolaget. Vi fyra gick in med 50 miljoner i bolaget och de andra ägarna stoppade in 500 miljoner. Det är samma sak som att köpa en bostadsrätt med sin flickvän. När man säljer lägenheten vill man att båda ska få var sin del av pengarna.
Även Ilija Batlan har svårt att se hyresgästernas koppling mellan chefernas miljonvinster och de kraftiga hyreshöjningarna.
– Om man ser på renoveringarna i Gränby så är en renovering med två nivåer en ren förlust för oss. Vår renovering kostar 12 500 per kvadratmeter inklusive moms, men vi skulle gå med ännu mera förlust om vi inte renoverade alls och då hade dessutom hyresgästerna drabbats.